Pokrój arbuz i dorzuć kilka składników. Nie ma lepszej sałatki do grilla
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na widok słońca za oknem zaczynamy snuć fantazje na temat pierwszego w tym sezonie grilla. Poza mięsem obowiązkowym punktem podczas takiej wyżerki są rozmaite sałatki. Przy najbliższej okazji wypróbujcie tę z arbuzem i serem feta, a prędko nie wrócicie do innych przepisów.
Sałatka z arbuzem i fetą doskonale łączy przeciwstawne smaki
Zabawa smakami to cały klucz sztuki kulinarnej. Czasem te, które wydają się być z zupełnie innych bajek, łączą się ze sobą najlepiej. Tak właśnie jest w przypadku sałatki arbuzowej z dodatkiem słonego sera. Niecodzienny mariaż powala na kolana.
Arbuz i ser feta to nie jedyne składniki tej niezwykle udanej sałatki. Orzeźwienia dodaje jej także świeża mięta. Do tego odrobina chrupkości i możemy podawać fantastyczna przekąskę na stół. Zniknie ona z miski jako pierwsza.
Lekki i przepyszny tort Raffaello. Idealny na domowe przyjęcie komunijnePrzepis na orzeźwiającą sałatkę z arbuzem
Składniki:
- ½ dojrzałego arbuza
- 1 opakowanie sera sałatkowego feta
- 2 garście listków mięty
- 2 garście ulubionych pestek (może być też mieszanka ziaren do sałatki)
- 1 łyżka miodu płynnego
- odrobina oliwy do polania
Jak zrobić najlepszą sałatkę na grilla z arbuzem i serem feta?
Arbuza wykrój ze skórki. W miarę możliwości pousuwaj z niego najbardziej widoczne pestki. Miąższ pokrój kostkę o długości boku ok. 1-1,5 cm.
Kawałki arbuza do sałatki przełóż do dużej miski. Postaraj się, by do naczynia nie trafił nadmiar wody z owocu. Następnie dodaj do niego pokruszony ser feta i posiekane listki mięty.
Miód wymieszaj z oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę. Całość wymieszaj, a przed podaniem posyp podprażonymi na suchej patelni ziarnami. Sałatką najlepiej smakuje po schłodzeniu przez kilka-kilkanaście minut w lodówce. Dietetyk przestrzega przed najczęstszymi błędami popełnianymi podczas grillowania. Zanim sezon grillowy rozpocznie się na dobre, daj się rozpieścić doskonałymi żeberkami z piekarnika.