Dzisiaj nikt nie pamięta, że kiedyś tak robiono pączki
Pączki nie muszą być tylko z nadzieniem owocowym, czy budyniowym, ale też z warzywem. Tak robiły nasze babcie. Sprawdź przepis i przekonaj się jakie to pyszne.
To przepis stary jak świat
Przepisy naszych babć potrafią naprawdę zaskoczyć. Ja zdziwiłem się, kiedy moja ogłosiła, że w tym roku pączków z nadzieniem różanym nie będzie. Zmartwiony tym faktem zapytałem, czym w takim razie zamierza nadziać pączki. Z dumą obwieściła, że warzywem.
Nie mogłem w to uwierzyć, ale kiedy zobaczyłem przepis, byłem pełen podziwu. Z tym przepisem smak pączków zmieni się nie do poznania. Mimo że, są z warzywem, wciąż pozostają słodką przekąską.
Żadne dżemy, żadne budynie
Pączki według mojej babci zamiast słodkiego nadzienia zawierają… ziemniaki. Nie przecieraj oczu ze zdumienia. To naprawdę ten składniki znajdzie się w tej tradycyjnej słodkiej przekąsce. Zadziwię cię jeszcze bardziej. Te pączki będą na słodko. Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki i bierzemy się za przygotowanie tych specyficznych, aczkolwiek smacznych pączków.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 0,5 l mleka
- 30 g cukru
- 500 g mąki
- 4 jajka
- 15 g suchych drożdży
- sól
- cukier puder
Przepis na pączki z pyrami
Przygotowanie pączków zacznij od ugotowania ziemniaków. Kiedy będą wystarczająco miękkie, rozbij je na jednolitą masę . Mleko delikatnie podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania . Wlej je do małej miski, dosyp cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia .
Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Wlej wyrośnięte drożdże, a całość dokładnie wymieszaj . Następnie zagnieć ciasto i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia .
Na głęboką patelnię lub do garnka wlej sporą ilość oleju i rozgrzej. Z ciasta formuj małe kuleczki, które następnie będziesz układała w gorącym oleju. Smaż z obu stron do momentu zarumienienia . Gotowe pączki wyciągnij na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Po tym czasie możesz je posypać cukrem pudrem i gotowe.