Smakosze.pl Przepisy Dzisiaj nikt nie pamięta, że kiedyś tak robiono pączki
Fot. Canva

Dzisiaj nikt nie pamięta, że kiedyś tak robiono pączki

22 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pączki nie muszą być tylko z nadzieniem owocowym, czy budyniowym, ale też z warzywem. Tak robiły nasze babcie. Sprawdź przepis i przekonaj się jakie to pyszne.

To przepis stary jak świat

Przepisy naszych babć potrafią naprawdę zaskoczyć. Ja zdziwiłem się, kiedy moja ogłosiła, że w tym roku pączków z nadzieniem różanym nie będzie. Zmartwiony tym faktem zapytałem, czym w takim razie zamierza nadziać pączki. Z dumą obwieściła, że warzywem.

Nie mogłem w to uwierzyć, ale kiedy zobaczyłem przepis, byłem pełen podziwu. Z tym przepisem smak pączków zmieni się nie do poznania. Mimo że, są z warzywem, wciąż pozostają słodką przekąską.

przesiewanie mąki.jpg
Canva/@Polka Dot Images
Mój dziadek wrzuca orzechy do wrzątku, ma bardzo ważny powód. Nikt nie wie dlaczego

Żadne dżemy, żadne budynie

Pączki według mojej babci zamiast słodkiego nadzienia zawierają… ziemniaki. Nie przecieraj oczu ze zdumienia. To naprawdę ten składniki znajdzie się w tej tradycyjnej słodkiej przekąsce. Zadziwię cię jeszcze bardziej. Te pączki będą na słodko. Sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki i bierzemy się za przygotowanie tych specyficznych, aczkolwiek smacznych pączków.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 0,5 l mleka
  • 30 g cukru
  • 500 g mąki
  • 4 jajka
  • 15 g suchych drożdży
  • sól
  • cukier puder

Przepis na pączki z pyrami

Przygotowanie pączków zacznij od ugotowania ziemniaków. Kiedy będą wystarczająco miękkie, rozbij je na jednolitą masę . Mleko delikatnie podgrzej, ale nie doprowadzaj do zagotowania . Wlej je do małej miski, dosyp cukier i drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia .

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Wlej wyrośnięte drożdże, a całość dokładnie wymieszaj . Następnie zagnieć ciasto i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia .

Na głęboką patelnię lub do garnka wlej sporą ilość oleju i rozgrzej. Z ciasta formuj małe kuleczki, które następnie będziesz układała w gorącym oleju. Smaż z obu stron do momentu zarumienienia . Gotowe pączki wyciągnij  na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Po tym czasie możesz je posypać cukrem pudrem i gotowe.

tłuczenie ziemniaków.jpg
Canva/@pixelshot
Weź majonez i kapustę. Legendarna surówka podbije twoją kuchnię
Weź kulki z ciasta, połóż na nich widelec. Tą sztuczką wszystkich zaskoczysz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy