Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mój dziadek wrzuca orzechy do wrzątku, ma bardzo ważny powód. Nikt nie wie dlaczego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.09.2024 18:00

Mój dziadek wrzuca orzechy do wrzątku, ma bardzo ważny powód. Nikt nie wie dlaczego

Gotowanie orzechów włoskich we wrzątku
Fot. YouTube/Szybkie proste i smaczne

Orzechy włoskie to jedna z najbardziej popularnych odmian w tej kategorii w Polsce. Aż zadziwiające, że jest tak mało sztuczek, które pomagają je obrabiać. Ale ta jedna jest warta uwagi.

Zalej orzechy wrzątkiem

Niektórzy żartują, że ćwiartki orzecha włoskiego przypominają półkule mózgowe, bo też właśnie pracę tego organu wspomagają w pierwszej kolejności. Sam ten fakt jest jednak prawdą. Oprócz witamin z grupy B to właśnie kwas foliowy, cynk i magnez należą do mocnych stron, jeśli chodzi o skład tych orzechów.

Dobrze wysuszone, jadamy je razem z ciemną błonką, która pokrywa orzech. Jednak świeże prosto z drzewa, orzechy włoskie są zbyt cierpkie. Odpowiadają za to taniny, roślinne substancje, które występują w zielonych częściach orzecha oraz właśnie w błonce.

namaczanie orzechów

Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennie

Parzenie orzechów włoskich

Dlatego też dobrze jest sparzyć świeże orzechy przed jedzeniem. Po kilku minutach od zanurzenia w gorącej wodzie błonka na orzechach zmięknie tak tyle, że z łatwością będzie można ją zdjąć. Wtedy świeże i sprężyste orzechy zajadamy bez uciążliwej goryczy.

Niektórzy jednak parzą orzechy w całości, jeszcze przed rozłupaniem ich. Metoda ta ma wiele sensu. Po pierwsze, orzech taki jest o wiele bardziej miękki. Po sparzeniu, a jeszcze lepiej obgotowaniu orzechów włoskich, łatwiej rozłupać je bez uszkadzania orzecha. Egzemplarze w całości świetnie nadają się do dekoracji ciast i ciastek.

Płukanka z orzechów włoskich

Warto pamiętać, że orzechy to coś więcej niż zdrowa przekąska. Choć i po tę warto często sięgać ze względu na jej zdrowotne właściwości. Orzechy to niezwykle oleiste produkty. Tłumaczy to, dlaczego sto gram takiego produktu to prawie 700 kalorii, lecz także to, dlaczego są tak doceniane jako wsparcie diety.

Młode orzechy (około maja) świetnie nadają się też na nalewki o mocnym, cierpkim, właśnie taninowym smaku. Te zaś uważane są za dobre wsparcie trawienia. A wyciąg z liści orzecha włoskiego wygotowanego we wrzątku polecany jest jako płukanka do włosów, wzmacniająca je i przyciemniająca ich brązowy kolor.

Wypróbuj też porady dotyczące zbierania grzybów i przepis na bieszczadzkie fuczki.

rozłupane orzechy