Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź majonez i kapustę. Legendarna surówka podbije twoją kuchnię

Weź majonez i kapustę. Legendarna surówka podbije twoją kuchnię

Surówka coleslaw
canva/PaulPaladin

Surówka colesław jest smaczna i pasuje do wielu dań. Z przepisu od znajomego kucharza zawsze wychodzi smaczna. Rodzina twierdzi, że nawet w restauracjach takiej nie podają. Sprawdźcie, co jest jej sekretem.

Dobry colesław każdemu posmakuje

Surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli nie musi być nudna. Odkąd przyrządzam ją, korzystając z receptury przekazanej mi przez pracującego w restauracji znajomego, smakuje mi tak bardzo, że gości na moim talerzu być może nawet byt często.

Sekretem uzależniającego smaku rarytasu jest delikatny, a zarazem niesamowicie kremowy sos, który składa się z zaledwie dwóch produktów. Z warzywami jednak komponuje się fantastycznie. Sprawdźcie, czego potrzebujecie i przygotujcie colesława samodzielnie.

Śćieranie kapusty na surówkę colesław.jpg
canva/BravissimoS
Weź kulki z ciasta, połóż na nich widelec. Tą sztuczką wszystkich zaskoczysz

Przepis na pyszną surówkę colesław

Mój znajomy nie wyobraża sobie coleslaw bez sosu na bazie roślinnych produktów. Choć początkowo byłam sceptyczna, muszę przyznać, że jogurt sojowy oraz majonez z wody po ciecierzycy świetnie podkreślają smak warzyw. Możecie te produkty zastąpić klasycznymi, ale naszym zdaniem to nie to samo.

Składniki:

  • pół główki sporej białej kapusty
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 50 g wegańskiego majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego sojowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Zaledwie z kilku produktów wykonacie surówkę tak smaczną, że znane restauracje fast food mogą tylko pomarzyć, by poznać jej sekret. Zajmie wam to nie więcej niż kwadrans, a cała rodzina zje warzywny miks ze smakiem. Warto się skusić.

Jak zrobić wyśmienitą surówkę colesław? Postawcie na pyszny sos

Z kapusty usuwam głąb, szatkuję ją i umieszczam w dużej misce. Oczyszczone marchewki ścieram na tarce o większych oczkach. Cebulę siekam starannie. Oba warzywa wrzucam do kapusty, po czym dodaję jeszcze posiekany koperek.

Zawartość naczynia oprószam solą oraz pieprzem. Wlewam sok z cytryny i dokładnie mieszam. W osobnej miseczce łączę majonez z jogurtem. Sos dodaję do warzyw, a następnie schładzam surówkę colesław w lodówce. Po godzinie będzie już idealna do podania.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na surówki. Sprawdźcie jak przygotować bogaty w białko miks z czerwoną fasolą. Być może skusi was też słodki rarytas z selera obfitujący w rodzynki.

Pyszna surówka colesław.jpg
canva/medusaphotography