Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki
Ryzhkov, Getty Images

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki

5 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie masz czasu na długie tarcie ziemniaków na placki? Istnieje znacznie szybszy sposób, który pozwoli ci w mniej niż 15 minut cieszyć się smakiem tego pysznego dania. Wystarczy wrzucić kartofle do blendera, a ciasto będzie gotowe w kilka chwil.

Placki ziemniaczane same w sobie nie są daniem, które potrzebuje wielu godzin na przygotowanie. Niektórzy nie mają jednak czasu nawet na tak szybką czynność, jak starcie bulw na tarce.

Właśnie dla takich ludzi powstała metoda znacznie usprawniająca gotowanie placków ziemniaczanych. Każdy, kto ma w domu blender może z niej skorzystać.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg kartofli

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Cebulę i czosnek obierz, a następnie wrzuć je wraz z ziemniakami do blendera. Zacznij je miksować, a gdy masa stanie się gładka, przełóż ją do sitka.

Odsącz starte warzywa z nadmiaru wody i przełóż do sporej miski. Dodaj do nich obie mąki, sól, pieprz oraz dwa jajka i wymieszaj, aż uzyskasz ciasto o gładkiej konsystencji.

Rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie gorący, wykładaj porce ciasta za pomocą łyżki do zupy. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz placki na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu i podawaj ze śmietaną lub zwykłym cukrem. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T140902.647
undefined

Źródło: mikafotostok, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło :karointhekitchen.com

Zapraszamy na nasz Instagra m

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy