Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki
Nie masz czasu na długie tarcie ziemniaków na placki? Istnieje znacznie szybszy sposób, który pozwoli ci w mniej niż 15 minut cieszyć się smakiem tego pysznego dania. Wystarczy wrzucić kartofle do blendera, a ciasto będzie gotowe w kilka chwil.
Placki ziemniaczane same w sobie nie są daniem, które potrzebuje wielu godzin na przygotowanie. Niektórzy nie mają jednak czasu nawet na tak szybką czynność, jak starcie bulw na tarce.
Właśnie dla takich ludzi powstała metoda znacznie usprawniająca gotowanie placków ziemniaczanych. Każdy, kto ma w domu blender może z niej skorzystać.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg kartofli
-
2 jajka
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki mąki ziemniaczanej
-
3 łyżki mąki pszennej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Cebulę i czosnek obierz, a następnie wrzuć je wraz z ziemniakami do blendera. Zacznij je miksować, a gdy masa stanie się gładka, przełóż ją do sitka.
Odsącz starte warzywa z nadmiaru wody i przełóż do sporej miski. Dodaj do nich obie mąki, sól, pieprz oraz dwa jajka i wymieszaj, aż uzyskasz ciasto o gładkiej konsystencji.
Rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie gorący, wykładaj porce ciasta za pomocą łyżki do zupy. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz placki na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu i podawaj ze śmietaną lub zwykłym cukrem. Smacznego.
Źródło: mikafotostok, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło :karointhekitchen.com