Smakosze.pl Przepisy Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku
canva/del_alma

Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku

25 sierpnia 2022

Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Ich przygotowanie nie jest wcale trudne. Wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodacie aromatyczny ser żółty, a uzyskacie smaczne, rozpływające się w ustach i sycące danie. Spróbujecie?

Wielu smakoszy z chęcią sięga po placki ziemniaczane. Równie duża grupa z pewnością nie przepada za ścieraniem warzyw. Przygotowanie specjału jest jednak możliwe z pominięciem uciążliwej czynności. Wystarczy, że wykorzystamy ser żółty i ugotowane ziemniaki.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 100 g wędzonego sera żółtego

  • 1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami wrzątku

  • 1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Dodajcie do masy ser, a będzie pysznie

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju i dodajemy do purée ziemniaczanego. Całość łączymy z jajkiem lub kleikiem lnianym i doprawiamy.

Dodajemy starty na tarce o większych oczkach ser żółty i mieszamy masę. Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu i układamy na niej uformowane przy pomocy łyżki niezbyt duże, owalne placki.

Smażymy z obu stron przy średniej mocy palnika. Gdy będą złociste, zdejmujemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub dodatkową porcją podsmażonej cebulki.

Po inne pomysły na placki ziemniaczane zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. prosty przepis na przygotowanie ich z wykorzystaniem blendera oraz smakowitą wersję ze śmietaną dodawaną do masy .

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są pyszne
canva/Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy