Błyskawiczny sposób na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Tradycyjnie placki ziemniaczane przyrządza się, ścierając ziemniaki na tarce. Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, ziemniaki możemy rozdrobnić przy pomocy blendera. Spróbujcie sami.
Przepis na błyskawiczne placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy na cząstki. Czosnek obieramy. Do miksera kielichowego lub blendera wkładamy pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek.
Wlewamy wodę w ilości do 1/2 wysokości naczynia. Blendujemy na purée. Mieszaninę wylewamy na sitko wyłożone czystą ściereczką. Gdy woda przecieknie, pozostały miąższ ziemniaczany odciskamy.
Im więcej płynu usuniemy, tym bardziej chrupiące będą nasze placki. Purée przekładamy do miski, dodajemy rozbełtane jaja oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na średnim ogniu, aż będą rumiane, nakładając po 2 łyżki masy na jeden placek. Podajemy z cukrem lub słodką śmietanką i musem jabłkowym.
Możemy też wykorzystać mus dyniowy, który pysznie podkręci smak śmietanki. W wersji wytrawnej możemy podać gulasz mięsny np. węgierski przygotowany według przepisu Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se