Smakosze.pl Przepisy Ewa Wachowicz robi zimne nóżki inaczej niż wszyscy. 1 szczegół powala na kolana
canva/peredniankina; IG/ewawachowicz

Ewa Wachowicz robi zimne nóżki inaczej niż wszyscy. 1 szczegół powala na kolana

30 sierpnia 2022

Zimne nóżki są przysmakiem, który skusi niejednego amatora tradycyjnej kuchni polskiej. Ewa Wachowicz zdradziła niedawno jaki trik stosuje, by uzyskać atrakcyjny wygląd smakołyku. Restauratorka przyrządza galaretę w tortownicy, dzięki czemu jej podanie jest prostsze. Spróbujecie?

Galareta wieprzowa, czyli zimne nóżki, jest znakomitą przystawką, która na niejednym polskim stole gości podczas spotkań rodzinnych. Przyrządzona według pomysłu Ewy Wachowicz — w tortownicy — nie tylko jest smaczna, ale też łatwo ją podzielić.

Przepis na zimne nóżki według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 golonka

  • 2 nóżki wieprzowe

  • 6 liści laurowych

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 3 średnie marchewki

  • 2 nieduże pietruszki

  • kilka przepiórczych jaj

  • 1 puszka groszku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania przygotujcie:

Jak zrobić wyborne zimne nóżki? Patent Ewy Wachowicz nie ma sobie równych

Przyrządzanie rarytasu rozpoczynamy od ugotowania mięsa. W tym celu oczyszczamy je, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe.

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie całość gotujemy przez 4 godziny na niewielkim ogniu, na bieżąco usuwając szumy. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa i podgrzewamy jeszcze przez 60 minut.

Mięso wyjmujemy, usuwamy kości i rozdrabniamy. Warzywa kroimy w kostkę. Na dnie tortownicy układamy wszystkie składniki z rosołu, a także groszek i ugotowane na twardo jaja.

Składniki zalewamy przecedzonym przez sito i gazę, zimnym bulionem. Wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Przepisy na inne kultowe rarytasy w wykonaniu Ewy Wachowicz znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie recepturę na marchewkę z groszkiem oraz sprawdzony patent na ciasto zebra . Będziecie zachwyceni ich smakiem.

Zimne nóżki Ewy Wachowicz są wyborne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy