Smakosze.pl
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

TRICOLORS/East News, canva/Olga Mazyarkina

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Prezentujemy recepturę Ewy Wachowicz na kultowe ciasto „zebra". Ten hit z dawnych lat królował kiedyś na domówkach i szybko znikał z talerzyków. Czemu więc nie wrócić do niego dziś? Przygotujcie „zebrę" według poniższego przepisu, a z pewnością się nie zawiedziecie.

Ciasto „zebra" swą nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Do formy nakłada się na przemian trochę ciasta ciemnego i jasnego, w wyniku czego powstają piękne, naturalne paski. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i długo zachowuje świeżość, dzięki dodatkowi oleju.

chrupiąca wątróbka

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

CZYTAJ DALEJ

Ewa Wachowicz proponuje posmarować „zebrę" rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. Dzięki temu wypiek zyskuje nie tylko piękny wygląd, ale też niesamowity smak.

Przepis Ewy Wachowicz na ciasto „zebra"

Składniki:

  • 5 jajek

  • 1 i 1/2 szklanki cukru drobnego

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 3 szklanki mąki plus 2 łyżki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szklanka oleju np. arachidowego

  • 1 szklanka wody

  • 2 łyżki ciemnego kakao

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki mleka

  • 3 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie ciasta „zebra"

Jajka wybij do miski, zmiksuj. Miksuj na puszystą masę, dodając do nich stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę.

Ciasto krótko zmiksuj. Podziel je na dwie równe części. Jedną wymieszaj z 2 łyżkami kakao, drugą z 2 łyżkami mąki.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na środek formy połóż 2 łyżki ciasta ciemnego, a potem 2 łyżki ciasta jasnego. Kładź na przemian dwa rodzaje ciasta, aż zużyjesz oba składniki.

Tortownicę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ciasto około godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.

Czekoladę połam na kawałki, wrzuć je do rondelka. Dodaj masło i mleko, podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się i połączą.

Orzechy przebierz, drobno posiekaj. Ciepłą polewą posmaruj ciasto, posyp posiekanymi orzechami. Całość zastudź.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na sernik kokosowy, a także na ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

polewa czekoladowa

canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia

Czytaj więcej >
Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >