Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
Brukselka jest zdrowym i smacznym warzywem. Niestety często podczas gotowania warzywo gorzknieje i staje się niejadalne, są jednak na to skuteczne sposoby. Dowiedz się, jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka.
Gotowana brukselka jest świetnym dodatkiem do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Brukselka bardzo często staje się gorzka podczas gotowania, jednak wystarczy niewielka ilość cukru, aby zachować jej smak. Jak gotować brukselkę?
Niektórzy gotują brukselkę na parze, inni w garnku pod przykryciem, brukselkę zawsze gotuj bez przykrycia, w ten sposób zapach i większość enzymów odpowiedzialnych za smak ulotni się. Odpowiednio ugotowana brukselka posmakuje każdemu.
Jak gotować brukselkę? Brukselkę możemy gotować zarówno świeżą, jak i mrożoną. O ile mrożonka nie będzie miała już tak intensywnego smaku i aromatu, tak musi być gotowana nieco dłużej. Świeżą brukselkę musisz jednak odpowiednio przygotować.
Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Brukselkę umyj i usuń górne listki, na trzonkach natomiast zrób małe nacięcia. To prosty trik na przyspieszenie procesu gotowania. Brukselkę wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru.
Na 1 l wody dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Dzięki tym przyprawom brukselka nie będzie gorzka. Warzywa gotuj bez przykrycia przez około 5- 6 minut od momentu wrzenia wody. Tak ugotowana brukselka będzie jędrna i pełna smaku.
Gotowanie brukselki- garść niezbędnych informacji
Brukselka mrożona traci większość goryczki, jeśli więc chcesz ugotować np. zupę jarzynową z dodatkiem brukselki, wybierz mrożonkę.
Cukier doskonale zabija goryczkę podczas gotowania. Możesz również zamienić go na mleko, ugotuj brukselkę w wodzie wymieszanej z mlekiem w proporcji 50 na 50.
Po ugotowaniu brukselki przelej ją zimną wodą, dzięki czemu warzywa będą miękkie, jędrne, ale nie będą przegotowane.
Przygotuj brukselkę w pomidorach, będzie smakować jak gołąbki. Z brukselki ugotujesz również wyśmienitą zupę brukselkową, jest prosta i pyszna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia
Źródło: przepisy