Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakująca, nieco zwariowana wersja tradycyjnej ćwikły. W roli głównej limonka i ostry dodatek

Zaskakująca, nieco zwariowana wersja tradycyjnej ćwikły. W roli głównej limonka i ostry dodatek

Ćwikła
canva/12986518

Ćwikła jest pyszną sałatką z buraka, która swoimi charakterem zachwyci niejednego amatora ostrzejszych specjałów. Przygotujcie ją z dodatkiem azjatyckiego chrzanu wasabi i sokiem z limonki, a odkryjecie nowe oblicze tego klasycznego rarytasu. Spodoba się nie tylko miłośnikom buraków.

Ćwikła jest jednym z lubianych dodatków do mięs. Ostry smak świeżego chrzanu stanowi świetną przeciwwagę dla słodyczy buraka. Dodatkowo zakwaszone octem warzywo jest wyraziste i wyjątkowo smaczne. Wykorzystując egzotyczną odmianę chrzanu oraz sok z limonki uzyskamy nową, równie aromatyczną odsłonę buraczanego specjału. Spróbujecie?

Przepis na wyborną ćwikłę z wasabi i sokiem z limonki

Składniki:

  • 5 średniej wielkości buraków

  • 2 łyżki soku z limonki

  • pół łyżeczki chrzanu wasabi

  • pół łyżeczki świeżo startego chrzanu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Buraki szorujemy i przekrawamy na połówki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową. Warzywa układamy na blasze z wyposażenia piekarnika.

Pieczemy około 60 minut. Chcemy, by wyszły naprawdę miękkie. Buraki studzimy i obieramy je ze skórki. Kroimy je niedbale w kostkę, a następnie rozdrabniamy blenderem wraz z chrzanem, wasabi i sokiem z limonki.

Doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy. Ćwikła doskonale smakuje zarówno jako dodatek do obiadu, jak i w towarzystwie kanapek z mięsem czy warzywnym pasztetem. Warto przyrządzić większe jej ilości i zapasteryzować.

Po inne pomysły na przygotowanie buraków zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niego sałatkę z dodatkiem imbiru. Ten natomiast zdradza sekret aromatycznego barszczu ukraińskiego.

Wskazówka: jeżeli nie macie blendera, zetrzyjcie składniki na tarce o niewielkich oczkach. Możecie też wykorzystać tarty korzeń kupiony w sklepie, a także buraczki gotowane. Wtedy przyrządzenie specjału stanie się niemalże ekspresowe.

Ćwikłę warto przygotować w większej ilości i zapasteryzować
Ćwikłę warto przygotować w większej ilości i zapasteryzować

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram