Zaskakująca, nieco zwariowana wersja tradycyjnej ćwikły. W roli głównej limonka i ostry dodatek
Ćwikła jest pyszną sałatką z buraka, która swoimi charakterem zachwyci niejednego amatora ostrzejszych specjałów. Przygotujcie ją z dodatkiem azjatyckiego chrzanu wasabi i sokiem z limonki, a odkryjecie nowe oblicze tego klasycznego rarytasu. Spodoba się nie tylko miłośnikom buraków.
Ćwikła jest jednym z lubianych dodatków do mięs. Ostry smak świeżego chrzanu stanowi świetną przeciwwagę dla słodyczy buraka. Dodatkowo zakwaszone octem warzywo jest wyraziste i wyjątkowo smaczne. Wykorzystując egzotyczną odmianę chrzanu oraz sok z limonki uzyskamy nową, równie aromatyczną odsłonę buraczanego specjału. Spróbujecie?
Przepis na wyborną ćwikłę z wasabi i sokiem z limonki
Składniki:
5 średniej wielkości buraków
2 łyżki soku z limonki
pół łyżeczki chrzanu wasabi
pół łyżeczki świeżo startego chrzanu
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Buraki szorujemy i przekrawamy na połówki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową. Warzywa układamy na blasze z wyposażenia piekarnika.
Pieczemy około 60 minut. Chcemy, by wyszły naprawdę miękkie. Buraki studzimy i obieramy je ze skórki. Kroimy je niedbale w kostkę, a następnie rozdrabniamy blenderem wraz z chrzanem, wasabi i sokiem z limonki.
Doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy. Ćwikła doskonale smakuje zarówno jako dodatek do obiadu, jak i w towarzystwie kanapek z mięsem czy warzywnym pasztetem. Warto przyrządzić większe jej ilości i zapasteryzować.
Po inne pomysły na przygotowanie buraków zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niego sałatkę z dodatkiem imbiru. Ten natomiast zdradza sekret aromatycznego barszczu ukraińskiego.
Wskazówka: jeżeli nie macie blendera, zetrzyjcie składniki na tarce o niewielkich oczkach. Możecie też wykorzystać tarty korzeń kupiony w sklepie, a także buraczki gotowane. Wtedy przyrządzenie specjału stanie się niemalże ekspresowe.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak ekspresowo wyczyścić sztućce? Kilka chwil i będą błyszczały
Sprawdzony przepis na klops wielkanocny. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: jadlonomia