Jak zrobić domowy chrzan i czym go doprawić? Pamiętaj o ważnym dodatku
Domowy chrzan jest o niebo lepszy od kupowanego w sklepie. Niestety warzywo często ciemnieje przy ścieraniu. Wystarczy jednak rozdrabniać je wprost do naczynia z sokiem z cytryny, a zachowa ładny biały kolor. Koniecznie wypróbujcie ten trik.
Chrzan jest doskonałym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej. Można z niego przyrządzić smakowite obiadowe buraczki czy pełne charakteru purée ziemniaczane. Dowiedzcie się jak zrobić go w domu, w sposób, który zagwarantuje intensywne białe zabarwienie przyprawy.
Przepis na domowy chrzan, który nie czernieje
Z podanych proporcji przygotujecie dwa słoiczki chrzanu o pojemności 300 ml.
Składniki:
500 g chrzanu
4-5 łyżek soku z cytryny
150 ml wrzątku
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Chrzan obieramy i dokładnie myjemy. Jeśli jest przesuszony, moczymy go w zimnej wodzie przez mniej więcej 2 godziny.
W misce, do której będziemy ścierać chrzan, umieszczamy sok z cytryny. Rozdrabniamy warzywo i od razu łączymy je z kwaśnym płynem. Możemy też rozdrobnić je przy pomocy blendera lub maszynki do mięsa.
Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do słoiczków, mocno ubijając. Przechowujemy w lodówce. Chrzan będzie zdatny do spożycia przez miesiąc.
Wskazówki:
Chrzan możecie przyrządzić z dodatkiem gęstej śmietany. Jeżeli zdecydujecie się na taki wariant, zjedzcie go w ciągu kolejnych dwóch dni.
Ostry korzeń będzie też smaczny z dodatkiem słodkiego jabłka. Wystarczy je rozdrobnić wraz z warzywem.
Jeżeli nie macie pod ręką cytryny, zastąpcie jej sok octem jabłkowym lub winnym. Także uchroni chrzan przed utratą atrakcyjnego koloru.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na maślance. Wychodzą idealnie za każdym razem, mamy prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Pomysł na tani obiad
Źródło: beszamel.se, czteryfajery