Fałszywe małosolne, czyli surówka z ogórków inaczej
Jeśli masz ochotę na małosolne, ale nie chcesz czekać paru dni na to, aż będą gotowe, sięgnij po przepis na nietypową surówkę z ogórków. Fałszywe małosolne zrobisz w kilkanaście minut, a kolne pół godziny wystarczy, by były gotowe do zjedzenia. Wystarczy parę składników, a efekty są oszałamiające.
Ogórki małosolne mają charakterystyczny smak, który doceniają amatorzy kiszonek. Swoim przepisem na te charakterystyczne ogórki podzieliła się z fanami m.in. jurorka "MasterChefa" Ania Starmach . By ogórki odpowiednio się ukisiły, potrzeba paru dni. Niekiedy wystarczy pół dnia, tak jak w przypadku ogórków małosolnych po rosyjsku .
Jednak czasem, gdy przyjdzie nam ochota na małosolne, a akurat nie mamy pod ręką słoika z tymi przetworami, można poratować się oszukanymi małosolnymi. Robi się je w parę chwil.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować oszukane małosolne?
Oszukane małosolne to tak naprawdę surówka, którą wykonuje się z ogórków sałatkowych . Sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania, świetnie sprawdza się na grilla.
Do przygotowania tej surówki wystarczy zaledwie parę składników. Dzięki nim oszukane małosolne nabiorą charakterystycznego smaku i zapachu.
Składniki:
-
2-4 ogórki gruntowe
-
3 ząbki czosnku
-
pęczek koperku
-
łyżeczka soli
Zacznij od umycia ogórka. Następnie obierz go ze skórki i pokrój wzdłuż na grubsze paski.
W kolejnym kroku przeciśnij ząbki czosnku przez wyciskarkę i utrzyj go z łyżeczką soli. Tak powstałą pastą natrzyj ogórki.
Przyprawione paski ogórków rozłóż na salaterce lub w słoiku i obficie posyp posiekanym koperkiem.
Tak przyrządzone ogórki powinny postać minimum 30 minut. Smacznego!
Canva (Yana Gayvoronskaya)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl