Przepis na karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej
Karkówka jest mięsem stosunkowo tanim i smacznym. Upieczona w specjalnej marynacie z miodu i musztardy rozpływa się w ustach. Przygotowanie danie to tylko pięć prostych kroków. Trudno o lepsze mięso prosto z grilla.
Karkówka może być upieczona na wiele różnych sposobów. Jeśli nie mamy grilla lub po prostu nie chce nam się go rozpalać, można ją nawet przygotować w piekarniku. Będzie smakować równie dobrze.
Karkówkę z tego przepisu możesz zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wersja z miodem i musztardą jest jedną z najlepszych. Ze względu na pyszną złocistą skórkę i delikatne mięso w środku. Ciekawą propozycją jest też karkówka pieczona w papilotach z ziemniakami i marchewką.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Karkówka marynacie z miodu i musztardy
Składniki:
Karczek - półtora kilograma
3 cebula
5 ząbków czosnku
Szczypta soli i pieprzu
Lista składników potrzebnych na marynatę:
Miód - 5 łyżeczek
Musztarda, najlepiej chrzanowa - 4 łyżeczki
Szczypta papryki słodkiej w proszku
Szczypta majeranku
olej słonecznikowy kilka łyżek
Sposób przygotowania w 5 prostych krokach
Umyj karczek i osusz. Następnie przekrój ząbki czosnku na połówki. Nożem zrób w mięsie małe otwory i wepchnij w nie czosnek. Karczek natrzyj solą oraz pieprzem.
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty
Pokrój cebulę w talarki
Natrzyj karczek marynatą. Na dole i na górze ułóż pokrojoną cebulkę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.
Piecz z cebulką w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez około dwie godziny.
Karkówka przygotowana według powyższego przepisu idealnie sprawdza się jako wykwintne danie obiadowe. Wedle uznania można podawać z pieczywem, ziemniakami, frytkami, ulubionymi surówkami. Niektórzy uwielbiają ją jeść na ostro, z sosem chili.
Canva (Ccat82, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku.pl