Smakosze.pl
Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej

Canva (Slatan)

Przepis na karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej

2 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Karkówka jest mięsem stosunkowo tanim i smacznym. Upieczona w specjalnej marynacie z miodu i musztardy rozpływa się w ustach. Przygotowanie danie to tylko pięć prostych kroków. Trudno o lepsze mięso prosto z grilla.

Karkówka może być upieczona na wiele różnych sposobów. Jeśli nie mamy grilla lub po prostu nie chce nam się go rozpalać, można ją nawet przygotować w piekarniku. Będzie smakować równie dobrze.

Karkówkę z tego przepisu możesz zrobić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Wersja z miodem i musztardą jest jedną z najlepszych. Ze względu na pyszną złocistą skórkę i delikatne mięso w środku. Ciekawą propozycją jest też karkówka pieczona w papilotach z ziemniakami i marchewką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Karkówka marynacie z miodu i musztardy

Składniki:

  • Karczek - półtora kilograma

  • 3 cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • Szczypta soli i pieprzu

Lista składników potrzebnych na marynatę:

  • Miód - 5 łyżeczek

  • Musztarda, najlepiej chrzanowa - 4 łyżeczki

  • Szczypta papryki słodkiej w proszku

  • Szczypta majeranku

  • olej słonecznikowy kilka łyżek

Która kapusta jest najzdrowsza?

Czerwona czy biała, która kapusta ma więcej właściwości odżywczych?

CZYTAJ DALEJ

Sposób przygotowania w 5 prostych krokach

Umyj karczek i osusz. Następnie przekrój ząbki czosnku na połówki. Nożem zrób w mięsie małe otwory i wepchnij w nie czosnek. Karczek natrzyj solą oraz pieprzem.

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty

Pokrój cebulę w talarki

Natrzyj karczek marynatą. Na dole i na górze ułóż pokrojoną cebulkę. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin.

Piecz z cebulką w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez około dwie godziny.

Karkówka przygotowana według powyższego przepisu idealnie sprawdza się jako wykwintne danie obiadowe. Wedle uznania można podawać z pieczywem, ziemniakami, frytkami, ulubionymi surówkami. Niektórzy uwielbiają ją jeść na ostro, z sosem chili.

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Canva (Ccat82, Getty Images)

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >