Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Macie więc idealną okazję, by wykorzystać to smaczne i tanie warzywo na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest obłędna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Z łatwością możesz zrobić ją na zapas, dzięki czemu będziesz mieć pyszny obiad na 2 dni.
Taka cukinia faszerowana zachwyci całą rodzinę
Cukinia faszerowana jest wyśmienitym obiadem na lato. Dzięki warzywu jest lekka, a równocześnie sycąca, przez dodatek ryżu oraz mięsa. W środku farszu kryją się także inne pyszne dodatki. Wszystkie porcje znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Przygotowanie cukinii faszerowanej jest banalnie proste. Nadzienie przygotujesz łatwo w jednym garnku. Na koniec pozostaje zapiec warzywo pod ciągnącym się serem żółtym. Nie ma możliwości, by taki posiłek komukolwiek nie posmakował.
Przepis na letnią cukinię faszerowaną
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 torebka ryżu
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 3 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 szklanka tartego sera żółtego
- oregano
Jak zrobić doskonała cukinię na obiad?
Zacznij od przygotowania cukinii . Umyj je i przekrój wzdłuż na połowy . Następnie za pomocą łyżeczki usuń z każdej połówki miąższ z pestkami . Warzywa odłóż na bok.
W dużym garnku podgrzej kilka łyżek oleju . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili także czosnek . Kiedy warzywa się podsmażą, dodaj do nich wieprzowinę oraz startą na grubych oczkach marchew . Wszystko razem wymieszaj, a następnie przykryj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut .
W osobnym garnuszku ugotuj ryż do faszerowanej cukinii . Kiedy będzie już miękki, dosyp go do pozostałych składników nadzienia . Do garnka dodaj ketchup, całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś przez kolejne 5-6 minut .
Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii . Warzywa rozłóż na blasze do pieczenia i posyp startym żółtym serem . Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni . Przez podaniem posyp cukinię faszerowaną roztartym w dłoniach oregano . Ta niezwykła surówka z cukinii nada się wyśmienicie do każdego obiadu . To danie idealnie sprawdzi się w roli obiadu w ciepłe dni .