Smakosze.pl Przepisy Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina
Screen z filmu na kanale YouTube Smaki Katriny

Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina

6 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Macie więc idealną okazję, by wykorzystać to smaczne i tanie warzywo na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest obłędna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Z łatwością możesz zrobić ją na zapas, dzięki czemu będziesz mieć pyszny obiad na 2 dni.

Taka cukinia faszerowana zachwyci całą rodzinę

Cukinia faszerowana jest wyśmienitym obiadem na lato. Dzięki warzywu jest lekka, a równocześnie sycąca, przez dodatek ryżu oraz mięsa. W środku farszu kryją się także inne pyszne dodatki. Wszystkie porcje znikną z talerzy w mgnieniu oka.

Przygotowanie cukinii faszerowanej jest banalnie proste. Nadzienie przygotujesz łatwo w jednym garnku. Na koniec pozostaje zapiec warzywo pod ciągnącym się serem żółtym. Nie ma możliwości, by taki posiłek komukolwiek nie posmakował.

Moja babcia nigdy nie moczyła schabowych w mleku z cebulą. W końcu poznałam jej sekret

Przepis na letnią cukinię faszerowaną

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 torebka ryżu
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • oregano

Jak zrobić doskonała cukinię na obiad?

Zacznij od przygotowania cukinii . Umyj je i przekrój wzdłuż na połowy . Następnie za pomocą łyżeczki usuń z każdej połówki miąższ z pestkami . Warzywa odłóż na bok.

W dużym garnku podgrzej kilka łyżek oleju . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili także czosnek . Kiedy warzywa się podsmażą, dodaj do nich wieprzowinę oraz startą na grubych oczkach marchew . Wszystko razem wymieszaj, a następnie przykryj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut .

W osobnym garnuszku ugotuj ryż do faszerowanej cukinii . Kiedy będzie już miękki, dosyp go do pozostałych składników nadzienia . Do garnka dodaj ketchup, całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś przez kolejne 5-6 minut .

Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii . Warzywa rozłóż na blasze do pieczenia i posyp startym żółtym serem . Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni . Przez podaniem posyp cukinię faszerowaną roztartym w dłoniach oregano . Ta niezwykła surówka z cukinii nada się wyśmienicie do każdego obiadu . To danie idealnie sprawdzi się w roli obiadu w ciepłe dni .

cukinia.png
Canva / ildipapp
Poszedł do lasu, zebrał jagody i zrobił najlepsze jagodzianki. Nie uwierzysz co Strzelczyk dodaje do owoców
Nie kiszone i nie małosolne. Siostra Anastazja przygotowuje ogórki w zupełnie inny sposób
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy