Nie kiszone i nie małosolne. Siostra Anastazja przygotowuje ogórki w zupełnie inny sposób
Szukasz sprawdzone przepisu na ogórki gruntowe? Odpuść tym razem kiszone i małosolne. Siostra Anastazja pokazała, jak robi wyśmienite ogórki konserwowe. Z jej dokładnymi wskazówkami możesz je przygotować we własnej kuchni.
Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki konserwowe
Do ogórków konserwowych siostry Anastazji najlepiej wybrać małe warzywa. Wyjdą jędrniejsze, a przy tym bardziej intensywne w smaku. Takie ogórki także dużo łatwiej poukładać w słoikach. Warto zadbać, aby były porównywalnej wielkości.
Siostra Anastazja najlepiej wie, jak przyrządzić ogórki konserwowe. Za jej przepisami stoją lata doświadczenia. Skorzystaj z niego i zastosuj do ogórków jej sprawdzoną listę składników. Smak przetworów powali na łopatki.
Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwaPrzepis na ogórki konserwowe siostry Anastazji
Składniki:
- ogórki małe
- marchewka
- koper
- czosnek
- cebula
- ziarna gorczycy
- liść laurowy
- ziarna ziela angielskiego
Składniki na zalewę:
- 1/2 szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 5-6 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Przepis siostry Anastazji na ogórki konserwowe
Przygotuj warzywa na ogórki konserwowe siostry Anastazji. W tym celu starannie je umyj. Następnie równomiernie poukładaj je w czystych, wyparzonych słoikach.
Do każdego słoika z ogórkami dodaj łodygę kopru. Dołóż też 1listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren gorczycy. Ponadto w naczyniu muszą się znaleźć 2 ząbki czosnku, ćwiartka cebuli oraz kilka plasterków marchewki.
Przygotuj zalewę do ogórków konserwowych siostry Anastazji. W garnuszku połącz ze sobą wszystkie jej składniki. Zagotuj, przestudź i zalej warzywa w słoikach zimną zalewą. Po szczelnym zakręceniu pasteryzuj ogórki do momentu, aż zaczną zmieniać swoją barwę. Siostra Anastazja słynie też z ogórków w orientalnej zalewie. Znamy całą prawdę o wodzie po ogórkach konserwowych.
Źródło: haps