Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie kiszone i nie małosolne. Siostra Anastazja przygotowuje ogórki w zupełnie inny sposób
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.07.2023 08:24

Nie kiszone i nie małosolne. Siostra Anastazja przygotowuje ogórki w zupełnie inny sposób

ogórki konserwowe siostry Anastazji
Materiał YouTube z kanału Weronika Domogród, materiał YouTube z kanału Wydawnictwo WAM

Szukasz sprawdzone przepisu na ogórki gruntowe? Odpuść tym razem kiszone i małosolne. Siostra Anastazja pokazała, jak robi wyśmienite ogórki konserwowe. Z jej dokładnymi wskazówkami możesz je przygotować we własnej kuchni.

Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki konserwowe

Do ogórków konserwowych siostry Anastazji najlepiej wybrać małe warzywa. Wyjdą jędrniejsze, a przy tym bardziej intensywne w smaku. Takie ogórki także dużo łatwiej poukładać w słoikach. Warto zadbać, aby były porównywalnej wielkości.

Siostra Anastazja najlepiej wie, jak przyrządzić ogórki konserwowe. Za jej przepisami stoją lata doświadczenia. Skorzystaj z niego i zastosuj do ogórków jej sprawdzoną listę składników. Smak przetworów powali na łopatki.

Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwa

Przepis na ogórki konserwowe siostry Anastazji

Składniki:

  • ogórki małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek 
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • liść laurowy
  • ziarna ziela angielskiego

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki octu
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Przepis siostry Anastazji na ogórki konserwowe

Przygotuj warzywa na ogórki konserwowe siostry Anastazji. W tym celu starannie je umyj. Następnie równomiernie poukładaj je w czystych, wyparzonych słoikach.

Do każdego słoika z ogórkami dodaj łodygę kopru. Dołóż też 1listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren gorczycy. Ponadto w naczyniu muszą się znaleźć 2 ząbki czosnku, ćwiartka cebuli oraz kilka plasterków marchewki.

Przygotuj zalewę do ogórków konserwowych siostry Anastazji. W garnuszku połącz ze sobą wszystkie jej składniki. Zagotuj, przestudź i zalej warzywa w słoikach zimną zalewą. Po szczelnym zakręceniu pasteryzuj ogórki do momentu, aż zaczną zmieniać swoją barwę. Siostra Anastazja słynie też z ogórków w orientalnej zalewie. Znamy całą prawdę o wodzie po ogórkach konserwowych.

gotowe ogórki konserwowe.png
Canva / Acronycal

Źródło: haps