Nie kiszone i nie małosolne. Siostra Anastazja przygotowuje ogórki w zupełnie inny sposób
![ogórki konserwowe siostry Anastazji](https://images.iberion.media/images/1920/ogorki_konserwowe_e730bda477.png)
Szukasz sprawdzone przepisu na ogórki gruntowe? Odpuść tym razem kiszone i małosolne. Siostra Anastazja pokazała, jak robi wyśmienite ogórki konserwowe. Z jej dokładnymi wskazówkami możesz je przygotować we własnej kuchni.
Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki konserwowe
Do ogórków konserwowych siostry Anastazji najlepiej wybrać małe warzywa. Wyjdą jędrniejsze, a przy tym bardziej intensywne w smaku. Takie ogórki także dużo łatwiej poukładać w słoikach. Warto zadbać, aby były porównywalnej wielkości.
Siostra Anastazja najlepiej wie, jak przyrządzić ogórki konserwowe. Za jej przepisami stoją lata doświadczenia. Skorzystaj z niego i zastosuj do ogórków jej sprawdzoną listę składników. Smak przetworów powali na łopatki.
Mama do leniwych dodaje 1 prosty składnik. Ten smak pamiętam z dzieciństwaPrzepis na ogórki konserwowe siostry Anastazji
Składniki:
- ogórki małe
- marchewka
- koper
- czosnek
- cebula
- ziarna gorczycy
- liść laurowy
- ziarna ziela angielskiego
Składniki na zalewę:
- 1/2 szklanki octu
- 4 szklanki wody
- 5-6 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżki soli
Przepis siostry Anastazji na ogórki konserwowe
Przygotuj warzywa na ogórki konserwowe siostry Anastazji. W tym celu starannie je umyj. Następnie równomiernie poukładaj je w czystych, wyparzonych słoikach.
Do każdego słoika z ogórkami dodaj łodygę kopru. Dołóż też 1listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren gorczycy. Ponadto w naczyniu muszą się znaleźć 2 ząbki czosnku, ćwiartka cebuli oraz kilka plasterków marchewki.
Przygotuj zalewę do ogórków konserwowych siostry Anastazji. W garnuszku połącz ze sobą wszystkie jej składniki. Zagotuj, przestudź i zalej warzywa w słoikach zimną zalewą. Po szczelnym zakręceniu pasteryzuj ogórki do momentu, aż zaczną zmieniać swoją barwę. Siostra Anastazja słynie też z ogórków w orientalnej zalewie. Znamy całą prawdę o wodzie po ogórkach konserwowych.
![gotowe ogórki konserwowe.png](https://images.iberion.media/images/origin/gotowe_ogorki_konserwowe_f69e2b8f14.png)
Źródło: haps
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![prawidłowe gotowanie ryżu](https://images.iberion.media/images/origin/gotowany_ryz_3d497a9c32.png)
![usmażone kotlety ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_ziemniaczane_fb8fa1d4e1.png)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![płukanie pietruszki](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka1_b0e52edbc3.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)