Banalnie prosty obiad na ciepłe letnie dni. Smakosze polecają młode ziemniaki z gzikiem
Gdy ładnie za oknem, nie chce się stać przy garach. W takie dni najbardziej się ceni proste, ale smaczne i pożywne obiady. Znamy przepis na taki właśnie letni przysmak. Mowa o doskonałych młodych ziemniakach serwowanych z gzikiem.
Młode ziemniaki z gzikiem to hit tego sezonu
Młode ziemniaki są uwielbianym letnim warzywem. Delikatne i smakowite, doskonale zastępują swoich jadalnych krewniaków na naszych talerzach. W prosty sposób możemy jednak sprawić, by stały się one prawdziwą gwiazdą posiłku. Wypróbuj ten przepis prosto od portalu Smakosze, a nie pożałujesz.
Gzik jest typowym dodatkiem pochodzących z wielkopolski. Składa się na niego twarożek, śmietana, szczypiorek oraz przyprawy. Po wymieszaniu sera z tymi dodatkami otrzymujemy doskonałą pastę do ziemniaków. Przyrządzenie takiego posiłku zajmuje dosłownie kilka chwil.
Znaleźli jedne z najdroższych grzybów świata pod Cieszynem. Kilogram kosztuje 3 tys.Smakoszowy przepis na młode ziemniaki z gzikiem
Składniki:
- 200 g młodych ziemniaków
- 200 g twarogu
- 50 ml mleka
- 70 ml śmietany
- szczypiorek
- cebula
- olej rzepakowy
- sól
Wyśmienite młode ziemniaki z gzikiem krok po kroku
Zacznij od przygotowania młodych ziemniaków. Warzywa wyszoruj i przełóż do garnka z wodą. Dodaj sól i ugotuj je do miękkości. Użycie przykrywki znacznie skróci czas gotowania.
W międzyczasie przygotuj gzik do młodych ziemniaków. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj śmietankę, mleko, całość dopraw do smaku solą. Wszystko razem wymieszaj.
Ugotowane młode ziemniaki odsącz z wody. Wyłóż warzywa na talerze, a do każdej porcji dodaj gzik. Przed podaniem udekoruj twaróg drobno posiekanym szczypiorkiem. Smakowity obiad gotowy jest do zajadania. Prawidłowe gotowanie młodych ziemniaków dla wielu osób jest tajemnicą. Pomysłowe placki z tych warzyw zachwycą zarówno formą, jak i smakiem.