Smakosze.pl Przepisy Faworki siostry Anastazji są niemal legendarne. Dotarliśmy do kultowego przepisu
Canva/photka, Facebook/Siostra Anastazja

Faworki siostry Anastazji są niemal legendarne. Dotarliśmy do kultowego przepisu

12 stycznia 2024

Już wkrótce będziemy się zajadać faworkami, przecież Tłusty Czwartek tego wymaga. Polecamy kultowy już przepis siostry Anastazji na te smakołyki. Dzięki niemu wychodzą wyjątkowo chrupiące i delikatne.

Faworki najbardziej chrupiące pod słońcem

Przed nami Tłusty Czwartek, a wraz z nim prawdziwa uczta dla łasuchów. Tego dnia będziemy się zajadać pączkami i faworkami . Warto skusić się na słodkie, co nieco, bo zgodnie z ludowymi wierzeniami jedzenie szczególnie pączków ma zapewnić nam szczęście. Jednak w ten ostatni czwartek przed Wielkim Postem zapewne sięgniemy też po kruche faworki.

Co zrobić, żeby wyszły delikatne i wyjątkowo chrupiące? Sięgnijmy po kultowy już przepis siostry Anastazji na te frykasy. Faworki wyjdą przepyszne i gwarantujemy, że szybko znikną ze stołu. Takim smakołykom trudno jest się oprzeć. Faworki z przepisu siostry Anastazji zrobimy w prosty sposób.

faworki
Canva/czarny_bez
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest cenniejsza niż myslisz

Jak zrobić faworki z przepisu siostry Anastazji?

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 13 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Robienie faworków zacznijmy od przesiania mąki na stolnicę. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki, dokładamy śmietanę, sól i spirytus . Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gdy już będzie gotowe, bierzemy wałek i uderzamy nim w ciasto.

Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie dobrze napowietrzone. Dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy . Kroimy na szerokie pasy, z których robimy mniejsze romby lub prostokąty. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie nożem. Przez nacięcie przewlekamy jeden koniec tak, by powstał kształt faworka.

Faworki, czyli smak i chrupkość od siostry Anastazji

Do wysokiego garnka wlewamy litr oleju. Gdy będzie gorący, wkładamy faworki i smażymy do momentu, aż uzyskają złoty kolor . Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Tak przyrządzone faworki zachwycają delikatnością i są niezwykle chrupiące. Będą idealne na Tłusty Czwartek i zasmakują każdemu łasuchowi . Zaletą przepisu od siostry Anastazji jest prosty sposób przygotowania faworków. Pisaliśmy o tym, jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych. Podawaliśmy też prosty sposób na pyszną napoleonkę.

faworki
Canva/arfo

Źródło: haps.pl

Placki ziemniaczane rozpadają się na patelni? Niestety wszystko przez ten błąd
Zimą zawsze gotuję tę zupę. Syci bardziej niż drugie danie i cudownie rozgrzewa, robię ją w pół godziny
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy