Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna wołowina, żadna wieprzowina. Najlepszy gulasz robię z innego mięsa, prawie wszyscy o nim zapomnieli
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 11.01.2024 07:54

Żadna wołowina, żadna wieprzowina. Najlepszy gulasz robię z innego mięsa, prawie wszyscy o nim zapomnieli

gulasz
YouTube/@Kuchnia Marioli

Ceny lecą w górę jak szalone. Nie każdego dzisiaj stać na wołowinę, a wieprzowina łatwo potrafi się znudzić. Z pomocą przychodzi ten przepis. Łatwy, tani, a przede wszystkim inny. Raz zrobisz, a twoi domownicy będą błagać cię o więcej.

Jak gulasz to tylko z wołowiną

Na całym świecie najpopularniejszym gulaszem jest, wywodzący się z Rosji Boeuf Stroganow. Składający się w głównej mierze z wołowiny, pieczarek i papryki. Nie każdy go jednak lubi ze względu na zawarte w nim mięso. 

Wołowina to bardzo specyficzny rodzaj mięsa, które nie każdemu smakuje, ale też nie wszyscy umieją je przygotować. Źle przyrządzona może być twarda i niesmaczna. W tym przepisie jest zupełnie inne i lepsze mięso

wołowina.jpg
Canva/@alle12
Natnij cebulę w ten sposób i wrzuć do wrzątku. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

Diabeł tkwi w składnikach

Kiedy przeczytasz składniki przepisu, możesz się zdziwić. Jednak kiedy zerkniesz na cenę tego mięsa, to uśmiechniesz się z zachwytu. Za niewielkie pieniądze ugotujesz obiad dla całej rodziny. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale Kuchnia Marioli. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 duże cebule
  • 1 duża marchew
  • kawałek selera
  • 500 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Jak zrobić najlepszy gulasz?

Przygotowanie gulaszu zacznij od wyłożenia żołądków drobiowych na głęboką patelnię. Dodaj pieprz, sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wlej 250 ml wody. Patelnię przykryj, a palnik ustaw na średni ogień. W ten sposób duś przez 30 minutach. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i dorzuć ją do żołądków dokładnie po 30 minutach

Następnie w kostkę pokrój marchew, kawałek selera i dorzuć do mięsa i cebuli. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Dolej 250 ml wody, wymieszaj i przykryj. Duś do miękkości. Podawaj z ziemniakami oraz mizerią lub buraczkami. Sprawdź, także czym można zastąpić groch w grochówce oraz dlaczego warto robić wędliny w domu

żołądki.jpg
Canva/@Vladimir Mironov