Smakosze.pl
placki z kiszonej kapusty

canva/Atide

Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

26 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 4 Listopada 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubicie wytrawne placki, te z pewnością pokochacie. Mowa o fuczkach, czyli plackach z kiszonej kapusty. Ich kwaśny smak warto przełamać sporą ilością czosnku i kminku. Tak radzi nam Jan Kuroń, według którego przepisu przygotujemy dziś fuczki.

Choć na polskich stołach królują placki ziemniaczane, to równie smaczne placki można przygotować też z innych warzyw. Doskonale do tego celu nadaje się cukinia, dynia, kalafior, a nawet kiszona kapusta. Takie warzywne danie jest pożywne, tanie i szybkie do zrobienia.

Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • olej

  • czubata szklanka mąki

  • 2 jajka

  • niepełna szklanka mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • mielony kminek

  • majeranek

  • koperek lub natka pietruszki

  • sól, pieprz

Projekt bez tytułu (6)

Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie fuczków

Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju, dodaj do kapusty.

Do mąki dodaj jajka i mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Dodaj kiszoną kapustę z cebulą oraz przeciśnięte ząbki czosnku.

Ciasto wymieszaj, dopraw kminkiem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Połącz z posiekaną zieleniną.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź porcje ciasta i smaż na średnim ogniu, aż placki będą z obu stron rumiane.

Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Więcej przepisów na warzywne placki znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak przygotować placki z dyni, a także jak zrobić placki z kalafiora.

kiszona kapusta

kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/feri1

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na pyszne pierogi szwedzkie z pieczarkowym farszem

Czytaj więcej >

Przepisy

Soczysta, wyrazista surówka z pora i selera w jogurcie

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborna, prosta i szybka włoska zapiekanka z bakłażana na kolację

Czytaj więcej >

Przepisy

Jedyne, prawdziwie babcine faworki smażone na smalcu

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać sos sojowy do rosołu?

Czytaj więcej >
ciasto drożdżowe

Przepisy

Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >