Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.10.2021 02:00

Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

placki z kiszonej kapusty
canva/Atide

Jeśli lubicie wytrawne placki, te z pewnością pokochacie. Mowa o fuczkach, czyli plackach z kiszonej kapusty. Ich kwaśny smak warto przełamać sporą ilością czosnku i kminku. Tak radzi nam Jan Kuroń, według którego przepisu przygotujemy dziś fuczki.

Choć na polskich stołach królują placki ziemniaczane, to równie smaczne placki można przygotować też z innych warzyw. Doskonale do tego celu nadaje się cukinia, dynia, kalafior, a nawet kiszona kapusta. Takie warzywne danie jest pożywne, tanie i szybkie do zrobienia.

Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • olej

  • czubata szklanka mąki

  • 2 jajka

  • niepełna szklanka mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • mielony kminek

  • majeranek

  • koperek lub natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie fuczków

Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju, dodaj do kapusty.

Do mąki dodaj jajka i mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Dodaj kiszoną kapustę z cebulą oraz przeciśnięte ząbki czosnku.

Ciasto wymieszaj, dopraw kminkiem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Połącz z posiekaną zieleniną.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź porcje ciasta i smaż na średnim ogniu, aż placki będą z obu stron rumiane.

Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Więcej przepisów na warzywne placki znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak przygotować placki z dyni, a także jak zrobić placki z kalafiora.

kiszona kapusta
kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/feri1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram