Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia
Jeśli lubicie wytrawne placki, te z pewnością pokochacie. Mowa o fuczkach, czyli plackach z kiszonej kapusty. Ich kwaśny smak warto przełamać sporą ilością czosnku i kminku. Tak radzi nam Jan Kuroń, według którego przepisu przygotujemy dziś fuczki.
Choć na polskich stołach królują placki ziemniaczane, to równie smaczne placki można przygotować też z innych warzyw. Doskonale do tego celu nadaje się cukinia, dynia, kalafior, a nawet kiszona kapusta. Takie warzywne danie jest pożywne, tanie i szybkie do zrobienia.
Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty
1 cebula
olej
czubata szklanka mąki
2 jajka
niepełna szklanka mleka
2 ząbki czosnku
mielony kminek
majeranek
koperek lub natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie fuczków
Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju, dodaj do kapusty.
Do mąki dodaj jajka i mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Dodaj kiszoną kapustę z cebulą oraz przeciśnięte ząbki czosnku.
Ciasto wymieszaj, dopraw kminkiem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Połącz z posiekaną zieleniną.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź porcje ciasta i smaż na średnim ogniu, aż placki będą z obu stron rumiane.
Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Więcej przepisów na warzywne placki znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak przygotować placki z dyni, a także jak zrobić placki z kalafiora.
Źródło zdjęcia: canva/feri1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com