Prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora
Warzywne placki to potrawa prosta, smaczna i pożywna. Z sosem, w towarzystwie surówki możesz je podać jako danie obiadowe. Wszyscy znają już placki ziemniaczane, dlatego proponujemy wam coś oryginalnego. Oto prosty przepis na niepowtarzalne placki z kalafiora.
Jak się okazuje, placki można przygotować niemal ze wszystkich warzyw. To tylko kwestia naszej pomysłowości. Zasada ich przyrządzenia jest w sumie jedna: warzywo należy rozdrobnić, ścierając je zwykle na tarce, wymieszać z mąką i jajkiem, doprawić i masa na placki gotowa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora
Składniki:
pół niedużego kalafiora
1 cebulka dymka
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków z kalafiora
Kalafior oczyść, opłucz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Cebulkę oczyść, posiekaj.
Kalafior i cebulkę umieść w misce. Dodaj rozmieszane jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (najlepiej rzepakowego). Kładź na niej porcje ciasta i lekko ugnieć je łyżką, tak by otrzymać płaskie placuszki.
Placki smaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Podawaj ze śmietaną, możesz je dodatkowo posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/fermate
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Nie tylko pasta