Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-17T172313.136

canva/freeskyline

Prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora

5 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Warzywne placki to potrawa prosta, smaczna i pożywna. Z sosem, w towarzystwie surówki możesz je podać jako danie obiadowe. Wszyscy znają już placki ziemniaczane, dlatego proponujemy wam coś oryginalnego. Oto prosty przepis na niepowtarzalne placki z kalafiora.

Jak się okazuje, placki można przygotować niemal ze wszystkich warzyw. To tylko kwestia naszej pomysłowości. Zasada ich przyrządzenia jest w sumie jedna: warzywo należy rozdrobnić, ścierając je zwykle na tarce, wymieszać z mąką i jajkiem, doprawić i masa na placki gotowa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na wyśmienite placki z kalafiora

Składniki:

  • pół niedużego kalafiora

  • 1 cebulka dymka

  • 2 jajka

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2/3 szklanki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Zupa pomidorowa od Kuronia

Swojska zupa pomidorowa od Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków z kalafiora

Kalafior oczyść, opłucz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Cebulkę oczyść, posiekaj.

Kalafior i cebulkę umieść w misce. Dodaj rozmieszane jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju (najlepiej rzepakowego). Kładź na niej porcje ciasta i lekko ugnieć je łyżką, tak by otrzymać płaskie placuszki.

Placki smaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Podawaj ze śmietaną, możesz je dodatkowo posypać szczypiorkiem. Smacznego!

tarty kalafior

tarty kalafior

Źródło zdjęcia: canva/fermate

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Nie tylko pasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >