Smakosze.pl Produkty Gessler bije na alarm. Oto najgorszy, niedopuszczalny składnik żurku
fot. facebook.com/magdagessler.official; Canva

Gessler bije na alarm. Oto najgorszy, niedopuszczalny składnik żurku

20 marca 2024

Magda Gessler niezmiennie stoi na straży tradycyjnych metod przy gotowaniu równie tradycyjnych potraw. Jej zalecenia na temat tradycyjnego wielkanocnego żurku są jednoznaczne i stanowcze. Nie wszystkie wersje tej zupy pasują jej zdaniem na świąteczny stół.

Tradycyjny żurek

Tradycyjne potrawy mają to do siebie, że niemal każdy dom ma swoje sposoby na ich przygotowanie. Są więc być może tysiące, jeśli nie dziesiątki tysięcy wariantów żurku , podobnie jak wielu równie tradycyjnych potraw. Modyfikacje wprowadzamy sami, wprowadzały nasze mamy i babcie w różnych okolicznościach i z różnych powodów.

Tak oto, oprócz tradycyjnej postaci żurku, pojawiły się te zabielone mąką, zagęszczone fiksem z torebki czy z dodaną śmietaną . Dlatego Magda Gessler przekonuje Polaków zasiadających do wielkanocnego stołu: jeśli żurek, to wyłącznie „czysty”.

żurek z kiełbasą
fot. Canva
Zalewam szynkę galaretą. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego dania
Ogrodnicy zaczęli siać ją koło marchwi. Rośnie gruba, jak nigdy

Żurek na zakwasie

Żurek należy do tradycyjnej polskiej „kuchni ubogiej”. Nawet jego nazwa, kojarzona z niemieckim „sauer”, czyli kwaśny , wskazuje na to, że powinien właśnie taki być w smaku. W końcu uzyskujemy go przez dodanie do zupy zakwasu.

Dlatego Magda Gessler wskazuje, że żurku nie należy w żaden sposób zabielać. Dodawanie do niego śmietany czy mąki zabija charakter tej zupy .

Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny i z dużą ilością majeranku – powiedziała w rozmowie z ”Faktem” Gessler.

Dodatki do żurku

Gessler wskazuje też, z jakimi dodatkami żur zachowuje swój tradycyjny charakter. Oczywiście na Wielkanoc jemy go głównie z jajkiem oraz z białą kiełbasą . Ta jednak musi być wysokiej jakości.

Chodzi o to, by biała kiełbasa nie miała zbyt różowego odcieniu. Wskazuje on na dodatek soli peklowej . Dobrze zaparzona kiełbasa jest drugą – prócz zakwasu z mąki żytniej – podstawą żurku. W tradycji mieszczą się również ziemniaki i wieprzowina , choć są one rzadziej dodawane.

Wypróbuj też przepisy na szynkę w galarecie i odświętną wersję wątróbki .

zakwas chlebowy
fot. Canva
Żadna szczawiowa. Ta wiosenna zupa z jajkiem jest 100 razy lepsza
Kroję ziemniaki i dodaję jajka. Żałuję, że tak późno poznałem ten prosty przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy