Zalewam szynkę galaretą. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego dania
Poznaj przepis na niezwykłą szynkę w galarecie. Jej smak i wygląd zachwyci każdego. Przepis i przygotowanie jest niezwykle proste, a samo obłędny. Poznaj przepis i zrób to danie na Wielkanoc.
Zaskakujące danie na Wielkanoc
Dla mnie święta wielkanocne nie istnieją bez tych roladek w galarecie. Są niezwykłe w smaku. Składniki zamknięte w galaretce to doskonały pomysł. Dzięki temu roladki wyglądają niezwykle, a w dodatku są bardzo sycące.
Zrób je na Wielkanoc z tego przepisu i zaskocz gości. Będą podziwiali nie tylko danie, ale także twoje zdolności kulinarne. Licz się z tym, że będą prosili o dokładkę.
Zapomnij o jajecznicy. Teraz śniadaniowym hitem są jajka Benedict
Nie zapomnij o tym
Składniki, których będziesz potrzebować, jest niewiele, a w dodatku nie są drogie. To sprawia, że to pyszne danie na Wielkanoc zrobisz za grosze. Spójrz na listę poniżej i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Podobny przepis znajdziesz na kanale Opolanka Kasia w Kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 800 ml bulionu wołowego
- 30 g żelatyny
- 4 jajka
- 1 marchew
- 4 ogórki konserwowe
- 150 g twojej ulubionej szynki
- starty chrzan
Przepis na szynkę w galarecie
Żelatynę rozpuść w wodzie zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Bulion zagotuj, a następnie wlej do niego żelatynę. Zamieszaj i pozostaw do wystygnięcia.
Z galarety zbierz nadmiar tłuszczu. Marchew obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Ogórki i marchew pokrój w słupki. Ugotowane jajka przekrój na ćwiartki.
Każdy plaster szynki posmaruj chrzanem, a następnie ułóż na nich kawałek marchewki, ogórka oraz jajka. Zwiń je w rulony i ułóż na półmisku. Obok roladek możesz ułożyć resztę pokrojonej w plastry marchewkę oraz jajka. Tak przygotowane roladki zalej bulionem z dodatkiem żelatyny. Odstaw do lodówki, aby galaretka stężała. Na koniec wystarczy kroić na kawałki i gotowe.