Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Wielkanoc zrobię taką wątróbkę. Z tymi dodatkami zasmakuje każdemu, mało kto o nich pamięta
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.03.2024 18:49

Na Wielkanoc zrobię taką wątróbkę. Z tymi dodatkami zasmakuje każdemu, mało kto o nich pamięta

wątróbka
Fot. Canva/Slatan

Zwykle przepis na wątróbkę opiera się na dodaniu do niej jabłka. Tym razem jest trochę inaczej. Dzięki temu pysznemu dodatkowi wątróbkę podasz na Wielkanoc. Oczaruje smakiem rodzinę i gości.

Wątróbka na wielkanocnym stole

Wątróbka na Wielkanoc? Taki wybór może nieco dziwić, ale warto poznać przepis na to danie. Wątróbkę robimy z jabłkiem i dodajemy do niego sos, który jednoznacznie kojarzy się z świętami wielkanocnymi. Chodzi o wyborny sos chrzanowy, który z wątróbki uczyni świąteczne danie.

Przepis jest prosty i wart wypróbowania. Wątróbkę z jabłkami w sosie chrzanowym przyrządzisz raz- dwa i danie równie szybko zniknie z talerzy. Wszystko dlatego, że ostry smak chrzanu przełamuje soczyste i słodkawe jabłko. Podaj wątróbkę na Wielkanoc i zaskocz tym smakiem swoich bliskich. 

wątróbka
Fot. Canva/ArtemSH
Od lat używam tego do barwienia jajek, efekt powala na łopatki. Łupiny cebuli to nie wszystko

Jak zrobić wątróbkę z jabłkiem w sosie chrzanowym?

Składniki:

  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 1 por
  • 4 łyżeczek chrzanu
  • 2 łyżeczki margaryny
  • 2 łyżeczki oleju
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 niepełne łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie wątróbki zacznij od umycia i osuszenia wątróbki. Usuń wszelkie żyłki i błonki z mięsa. Posiekaj pora, w garnuszku roztop margarynę, wlej olej i podsmaż pora. Dołóż wątróbkę, wsyp curry, wymieszaj i duś 20 minut.

Do mięsa dodaj pokrojone w kostkę jabłka, chrzan, majeranek, cukier i duś pod przykryciem 10 minut. Wymieszaj wodę ze śmietanką, dosyp mąkę, dodaj do wątróbki i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wątróbka jest już gotowa do podania. 

Wątróbka w wydaniu wielkanocnym pełna smaku

Taki sposób przygotowania wątróbki sprawia, że staje się ona daniem idealnym na Wielkanoc. W sosie chrzanowym, z przyprawami i jabłkiem smakuje, że palce lizać. Mało kto spodziewa się wątróbki podczas świąt. Jednak mięso przyrządzone dzięki temu przepisowi, aż prosi się, by je podać na świąteczny stół.

Prosta receptura i pyszny efekt to znaki szczególne tego dania. Wątróbkę zrobisz szybko i będzie ona ciekawym i smacznym pomysłem podczas wielkanocnego posiłku. Danie na pewno zrobi wrażenie na każdym smakoszu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić galaretę z nóżek z przepisu Heni Foks. Podawaliśmy też smaczny patent na żeberka jak z restauracji. 

wątróbka
Fot. Canva/Image Professionals
Tagi: Mięso Sos Danie