Smakosze.pl Przepisy Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udaje
Fot. YouTube/ Kulinarne przygody, instagram/magdagessler_official

Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udaje

25 września 2024

Ogórki kiszone śmiało można nazwać naszym przysmakiem narodowym. Są pyszne i zdrowe. Stanowią też doskonały dodatek do dań obiadowych i przekąsek. Magda Gessler ujawnia swój sposób na tę pyszną kiszonkę. Dodaje jeden ważny składnik.

Ogórki kiszone- jedz na zdrowie

Ogórki kiszone są prawdziwą bombą witaminową i stanowią naturalny probiotyk. Podczas procesu fermentacji powstaje kwas mlekowy, który dobroczynnie wpływa na nasz układ trawienny, wspomaga odporność oraz usuwa toksyny z organizmu. Ogórki kiszone pełne są takich witamin jak: A, C, K, E. Zawierają też magnez, wapń i fosfor.

W ogórkach kiszonych znajdziemy dużo błonnika, który reguluje prace jelit i zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. W medycynie naturalnej sok z ogórków zalecano na bóle głowy i gardła. Każda gospodyni ma swój sposób na przygotowanie kiszonych ogórków, ale my polecamy przepis Magdy Gessler. Ważny jest w nim jeden składnik.

Zagotuj wodę, wrzuć filet z kurczaka. Szkoda, że wcześniej nie poznałem tego przepisu

Jak przygotować ogórki kiszone Magdy Gessler?

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 4 gałązki kopru
  • 4 liście wiśni
  • korzeń chrzanu, dodaj liście, gdy chcesz przyspieszyć fermentację
  • 4 ząbki czosnku

Przygotuj 4 słoiki, umyj je i wyparz. Ogórki umyj pod bieżącą wodą i osusz je. Włóż ogórki do słoików, podziel chrzan na 4 równe części i umieść w słoikach. Dodaj liście wiśni, chrzanu, czosnek, gałązki kopru.

Zagotuj wodę i dodaj sól, ostudź solankę. Pamiętaj, żeby nigdy ogórku nie zalewać gorącą solanką, bo zniszczy to wartości odżywcze ogórków . Zalej ogórki solanką. Zakręć słoiki i przechowuj je w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze kilkunastu stopni. Po 2 tygodniach ogórki będą idealne.

Tajemnica ogórków Magdy Gessler

Magda Gessler dodaje do kiszenia ogórków liście wiśni, które chronią ogórki przed psuciem i zapewniają im twardość oraz chrupkość. Dodatkowo liście wiśni niwelują posmak goryczy, który można spotkać w ogórkach. Innym rozwiązaniem mogą być liście malin, porzeczki i chrzanu. To nada też pysznego smaku ogórkom kiszonym.

Natomiast liście wiśni dadzą ogórkom wyjątkowy aromat i sprawią, że będą jędrne. Liście wiśni mają też działanie konserwujące. Dzięki nim ogórki zachowają świeżość i chrupkość. Pisaliśmy o wodzie do ogórków kiszonych. Podawaliśmy też przepis na ogórki kiszone z 1895 roku.

ogórki
Canva/Petroos

Źródło: beszamel.se.pl

W tym roku lasy będą pełne grzybów. Eksperci wskazali termin
Pilny komunikat Sanepidu. Uwielbiany ser Polaków z Salmonellą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy