Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Pilny komunikat Sanepidu. Uwielbiany ser Polaków z Salmonellą
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.09.2024 12:23

Pilny komunikat Sanepidu. Uwielbiany ser Polaków z Salmonellą

ser w sklepie
Fot. Canva/Robert Kneschke

GIS wydał komunikat, w którym ostrzega przed spożyciem żółtego sera popularnej marki. W jednej partii produktu wykryto salmonellę, która jest szkodliwa dla organizmu. Ser z salmonellą jest wycofywany ze sprzedaży, ale podczas zakupów należy uważać, aby nie kupić zakażonego produktu. 

GIS wydał komunikat

GIS, czyli popularny sanepid sprawuje nadzór sanitarny, a także zapobiega i przeciwdziała epidemii. W dodatku instytucja kontroluje także żywność, która trafia do sprzedaży. Podczas takiej kontroli okazało się, że w jednym produkcie wykryto pałeczki Salmonelli.

Sanepid poinformował o tym fakcie, a zarazem ostrzegł konsumentów poprzez swoją stronę internetową. Szczegóły o zakażonym produkcie poznasz w dalszej części artykułu. 

ser.jpg
Fot. Główny Inspektorat Sanitarny, www.gov.pl
Natnij karkówkę i wypchaj pomidorami. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad

Uwielbiany ser z Salmonellą. Sanepid podał numer partii

GIS podczas kontroli wykrył pałeczki Salmonelli w serze Złoty Mazur marki Mlekpol. Chodzi o opakowanie zawierające 150 gramów produktu. Dla dokładniejszego określenia zakażonego produktu sanepid podał także numer partii. Pod żadnym pozorem nie należy spożywać sera o numerze partii - 30.08/P616:59. 

Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?

Zjedzenia produktu zakażonego Salmonellą może być bardzo niebezpieczne dla organizmu. Zarażenie się bakterią objawia się bólami brzucha, wymiotami, a także biegunką. Mogą towarzyszyć im bóle głowy, gorączka, nudności.

Pamiętaj, że gdy zauważysz u siebie powyższe, nie należy ich ignorować. Zgłoś się po pomoc do lekarza, a nie narazisz się na poważne konsekwencje. 

mlekpol salmo.jpg
Fot. Główny Inspektorat Sanitarny, www.gov.pl

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, www.gov.pl

Tagi: Ser Kuchnia Dieta