Smakosze.pl Przepisy Gessler opracowała niezwykłą recepturę na kotlety schabowe. Warto znać ten patent
Canva / 12MN ; Instagram @magdagessler_official

Gessler opracowała niezwykłą recepturę na kotlety schabowe. Warto znać ten patent

18 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Polacy uwielbiają kotlety schabowe. A gdyby tak ich smak i aromat dało się pomnożyć dwukrotnie? Na taki genialny pomysł wpadła znana restauratorka Magda Gessler. Jej wersja kotletów zaspokoi każdy, nawet największy apetyt.

Podwójne kotlety schabowe Magdy Gessler

Kotlety schabowe według Magdy Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, robione są z podwójnej porcji mięsa. Schab rozbija się cieniutko, naciera cebulą a następnie przykrywa drugim kawałkiem mięsa. Dzięki takiemu działaniu potrawa jest niezwykle aromatyczna, a przy tym sycąca. Koniecznie wypróbujecie ten patent przy najbliższym obiedzie.

Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje

Przepis na wyjątkowe kotlety schabowe autorstwa Magdy Gessler

Składniki:

  • 8 cienkich kotletów schabowych
  • mleko
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2 czubate łyżki masła klarowanego
  • olej rzepakowy
  • majeranek
  • granulowany czosnek
  • sól i pieprz

Jak zrobić pyszne podwójne kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie na cienkie plastry . Ułóż je jeden na drugim w niewielkiej misce i zalej mlekiem . Płyn powinien dokładnie zakrywać całą porcję mięsa . Kotlety schabowe przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny .

Po upływie tego czasu wyjmij schab z mleka i osusz go na ręczniku papierowym . Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki . Kotlety natrzyj z obu stron solą i pieprzem, a dodatkowo z jednej strony także granulowanym czosnkiem i roztartym majerankiem .

Po tej samej stronie, co czosnek i majeranek, na 4 sztukach schabu rozprowadź warstwę startej cebuli . Następnie przykryj je 4 pozostałymi porcjami mięsa. Dociśnij kotlety schabowe tak, aby poszczególne warstwy połączyły się ze sobą .

Każdego kotleta schabowego opanieruj najpierw w mące, a następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej . Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety powinny być apetycznie zarumienione z obu stron . Potrawę podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką . Razem z nami odkryj tajemnicę idealnie miękkich kotletów schabowych . Klasyczne danie warto czasem zamienić na aromatyczny, orientalny odpowiednik .

podwójny kotlet schabowy.png
Canva / voltan1

Źródło: smakinatalerzu

Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej
Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Ceny dań zaskakują
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy