Smakosze.pl

Canva / Csondy ; Instagram @mary_la_la

Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Maryla Rodowicz jest nie tylko wziętą artystką. Od jakiegoś czasu wokalistka dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi. Dziś prezentujemy jej autorski sposób na ciasto czekoladowe. Deser jest kolejnym hitem w dorobku Maryli.

Maryla Rodowicz podzieliła się przepisem na ciasto czekoladowe

Słodki wypiek z przepisu artystki, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w serwisie Instagram, może przygotować każdy. Proste składniki i zaledwie kilka czynności dzielą Cię od skosztowania tego specjału. Ciasto czekoladowe jest lekkie, smaczne, i sprawdzi się przy wielu okazjach. Przyrządź je jako poczęstunek dla gości, lub użyj do rozpieszczania domowników- wybór należy do Ciebie.

Sałatka jajeczna

Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto czekoladowe Maryli Rodowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 6 łyżek wody

Intensywne w smaku ciasto czekoladowe krok po kroku

Do garnka wlej 6 łyżek wody. Dodaj do niego także kostkę margaryny do pieczenia. Całość postaw na kuchence i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się tłuszczu.

Do zawartości garnka dodaj cukier i kakao. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż składniki ciasta czekoladowego dobrze się połączą. Z uzyskanej masy odlej ½ szklanki, a pozostałą część odstaw do wystygnięcia.

Po ostudzeniu masy do ciasta czekoladowego dodaj do niej 5 żółtek (białka zachowaj na potem), cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Miksuj do momentu, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

Pozostawione białka z jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do pozostałych składników na ciasto czekoladowe. Wymieszaj pianę delikatnie za pomocą szpatułki, aby nie opadła.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Surowe ciasto czekoladowe przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut, aż patyczek wbity w środek pozostanie suchy. Gotowe ciasto czekoladowe polej odłożoną wcześniej polewą i udekoruj płatkami migdałów. Artystka ma swój kontrowersyjny sposób na klasyczną włoską pastę . Przepis na zawsze udany wypiek zaprezentowała również siostra Anastazja .

ciasto Maryli Rodowicz.png
Canva / piyaset
Surówka z kapusty pekińskiej

Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ
Rosół z chrzanem

Babcia dodaje do rosołu ostry dodatek. Przypisuje mu się ogrom właściwości

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]