Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.03.2023 20:25

Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje

Intensywnie czekoladowe ciasto
Canva / Csondy ; Instagram @mary_la_la

Maryla Rodowicz jest nie tylko wziętą artystką. Od jakiegoś czasu wokalistka dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi. Dziś prezentujemy jej autorski sposób na ciasto czekoladowe. Deser jest kolejnym hitem w dorobku Maryli.

Maryla Rodowicz podzieliła się przepisem na ciasto czekoladowe

Słodki wypiek z przepisu artystki, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w serwisie Instagram, może przygotować każdy. Proste składniki i zaledwie kilka czynności dzielą Cię od skosztowania tego specjału. Ciasto czekoladowe jest lekkie, smaczne, i sprawdzi się przy wielu okazjach. Przyrządź je jako poczęstunek dla gości, lub użyj do rozpieszczania domowników- wybór należy do Ciebie.

Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej

Przepis na ciasto czekoladowe Maryli Rodowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 6 łyżek wody

Intensywne w smaku ciasto czekoladowe krok po kroku

Do garnka wlej 6 łyżek wody. Dodaj do niego także kostkę margaryny do pieczenia. Całość postaw na kuchence i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się tłuszczu.

Do zawartości garnka dodaj cukier i kakao. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż składniki ciasta czekoladowego dobrze się połączą. Z uzyskanej masy odlej ½ szklanki, a pozostałą część odstaw do wystygnięcia.

Po ostudzeniu masy do ciasta czekoladowego dodaj do niej 5 żółtek (białka zachowaj na potem), cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Miksuj do momentu, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

Pozostawione białka z jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do pozostałych składników na ciasto czekoladowe. Wymieszaj pianę delikatnie za pomocą szpatułki, aby nie opadła.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Surowe ciasto czekoladowe przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut, aż patyczek wbity w środek pozostanie suchy. Gotowe ciasto czekoladowe polej odłożoną wcześniej polewą i udekoruj płatkami migdałów. Artystka ma swój kontrowersyjny sposób na klasyczną włoską pastę. Przepis na zawsze udany wypiek zaprezentowała również siostra Anastazja.

ciasto Maryli Rodowicz.png
Canva / piyaset