Smakosze.pl

Canva / Csondy ; Instagram @mary_la_la

Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Maryla Rodowicz jest nie tylko wziętą artystką. Od jakiegoś czasu wokalistka dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi. Dziś prezentujemy jej autorski sposób na ciasto czekoladowe. Deser jest kolejnym hitem w dorobku Maryli.

Maryla Rodowicz podzieliła się przepisem na ciasto czekoladowe

Słodki wypiek z przepisu artystki, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w serwisie Instagram, może przygotować każdy. Proste składniki i zaledwie kilka czynności dzielą Cię od skosztowania tego specjału. Ciasto czekoladowe jest lekkie, smaczne, i sprawdzi się przy wielu okazjach. Przyrządź je jako poczęstunek dla gości, lub użyj do rozpieszczania domowników- wybór należy do Ciebie.

Sałatka jajeczna

Żółta sałatka jajeczna w sam raz na świąteczny stół. Ostra konkurencja dla jarzynowej i bankietowej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ciasto czekoladowe Maryli Rodowicz

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 6 łyżek wody

Intensywne w smaku ciasto czekoladowe krok po kroku

Do garnka wlej 6 łyżek wody. Dodaj do niego także kostkę margaryny do pieczenia. Całość postaw na kuchence i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się tłuszczu.

Do zawartości garnka dodaj cukier i kakao. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż składniki ciasta czekoladowego dobrze się połączą. Z uzyskanej masy odlej ½ szklanki, a pozostałą część odstaw do wystygnięcia.

Po ostudzeniu masy do ciasta czekoladowego dodaj do niej 5 żółtek (białka zachowaj na potem), cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Miksuj do momentu, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

Pozostawione białka z jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do pozostałych składników na ciasto czekoladowe. Wymieszaj pianę delikatnie za pomocą szpatułki, aby nie opadła.

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Surowe ciasto czekoladowe przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 40 minut, aż patyczek wbity w środek pozostanie suchy. Gotowe ciasto czekoladowe polej odłożoną wcześniej polewą i udekoruj płatkami migdałów. Artystka ma swój kontrowersyjny sposób na klasyczną włoską pastę . Przepis na zawsze udany wypiek zaprezentowała również siostra Anastazja .

ciasto Maryli Rodowicz.png
Canva / piyaset
Surówka z kapusty pekińskiej

Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ
Rosół z chrzanem

Babcia dodaje do rosołu ostry dodatek. Przypisuje mu się ogrom właściwości

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >