Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Moczenie w mleku wcale nie jest najważniejsze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.02.2023 18:19

Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Moczenie w mleku wcale nie jest najważniejsze

Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Moczenie w mleku wcale nie jest najważniejsze
canva/GMVozd

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie? Okazuje się, że najważniejsze jest rozbicie kawałków schabu na cienkie kotlety i osuszenie mięsa przed panierowaniem. Bardzo istotne jest również obtaczanie wieprzowiny w mące pszennej przed smażeniem.

Niektórzy moczą kotlety schabowe w mleku i cebuli. Inni przygotowują marynatę z musztardy lub majonezu. Produkty zawierają w składzie ocet, który faktycznie rozbija twarde włókna wieprzowiny. Mleko i cebula to także dobry, ale jednak nie najważniejszy sposób. Co zrobić, żeby schabowe były miękkie?

Najważniejsze jest rozbicie schabu, osuszenie oraz panierka z mąki pszennej, jajek i bułki tartej. Wtedy kotlety wyjdą idealnie za każdym razem. Będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Co zrobić, żeby schabowe były miękkie? Nie potrzebujesz ani mleka, ani musztardy, czy majonezu. Wyśmienite danie przyrządzisz błyskawicznie, bez namaczania i marynowania.

Kotlety schabowe koniecznie smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, smalcu lub maśle klarowanym. Polecam ostatni rodzaj tłuszczu, ponieważ nadaje rewelacyjny smak. Schabowe smaż po kilka minut na stronę, aż powstanie złocista panierka. Nie przeciągnij mięsa na patelni, ponieważ wyjdzie twarde.

Najważniejsze jest odpowiednie rozbicie schabu

Schab bez kości pokrój w plastry, następnie każdy z nich rozbij tłuczkiem do mięsa na bardzo cienki kotlet. Wieprzowinę ubijaj metalową końcówką tłuczka. Aby mięso nie pryskało, włóż je do woreczka foliowego i dopiero wtedy zacznij tłuczenie na kotlety.

Rozbicie wieprzowiny jest kluczowe. Mięso jest smażone kilka minut. Musi być cienkie i nie może mieć twardych włókien, ponieważ po obróbce termicznej będzie twarde lub miejscami surowe i żylaste.

Kotlety schabowe panieruj nie tylko w bułce tartej

Do panierowania schabowych wykorzystaj mąkę pszenną. Na początku każdy kawałek schabu dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Do wilgotnego schabu panierka się nie przyklei. Mięso panieruj kolejno w mące, jajkach i bułce tartej.

Suche mięso i dodatek mąki pszennej to sekret doskonałych schabowych. Mięso po usmażeniu jest miękkie, soczyste, a panierka mocno trzyma się kotletów. Jest złocista i bardzo chrupiąca.

Sprawdź, dlaczego pierogi nie chcą się lepić. Winne są nie tylko proporcje ciasta. Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała podczas smażenia? Strzelczyk zdradził niezawodny patent.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: