Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Ceny dań zaskakują
Restauracja Karola okrasy działa już od ponad 10 lat i zbiera same dobre opinie. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na posiłek w tym lokalu. Zajrzeliśmy do menu, by dowiedzieć się czego i w jakiej cenie można tam spróbować.
Jedzenie przygotowywane przez Karola Okrasę potrafi zachwycić. Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów kucharza m.in. na kotlety ziemniaczane z pieczarkami oraz krupnik. Tym razem zerknęliśmy, co kucharz oferuje w warszawskiej restauracji Platter.
Dania w restauracji Karola Okrasy do tanich nie należą
W menu Platter znajdziemy potrawy łączące polską kuchnię z nowoczesnymi smakami zaczerpniętymi z innych zakątków świata. Najczęściej składa się ono z kilku drobnych dań, które tworzą spójną całość.
W ramach oferty lunchowej możemy np. zdecydować się na burgera z dojrzałej wołowiny z dodatkiem czerwonej cebuli i anchois czy pierś perliczki, podana z makaronem z selera i kremem z topinamburu. Za wybrane danie główne zapłacimy 91 zł.
To już całkiem sporo a za zupę czy przystawkę zapłacimy kolejne 38 i 58 zł. Wybierać możemy spośród zupy rybnej i barszczu z kiszonych rydzy, a także tatara z tuńczyka, pieczonego rostbefu oraz kiszonego buraka z serem pleśniowym orzechami i malinami.
Dania są więc, jak widać, wykwintne. Nie inaczej wygląda propozycja deserów. Dostępna jest, gdy lokal zdecydujemy się odwiedzić wieczorem. Za 45 zł spróbować możemy wtedy musu Baileys ze słonym karmelem, gorzką czekoladą i orzechami laskowymi, brownie z lodami orzechowymi oraz Twistera, czyli mango i czarnej porzeczki w połączeniu z białą czekoladą.
Menu degustacyjne pozwoli w pełni zapoznać się z ofertą
Jeżeli nie wiemy, na co się zdecydować albo tez po prostu chcemy w pełni zakosztować możliwości kuchni Okrasy, możemy skorzystać z menu degustacyjnego. Do wyboru mamy zestaw 6 i 8 dań w cenach 350 i 410 zł.
W ramach mniejszego setu podane nam zostaną marynowany tuńczyk, barszcz z kiszonych buraków, okoń morski, sorbet, żebro wołowe wraz z combrem jagnięcym i dodatkami, a także deser. Rozszerzone menu będzie zawierało jeszcze chrupiącą grasicę cielęcą i policzek wieprzowy oraz tatar z dojrzewającej wołowiny.
Źródło zdjęcia: canva/ Ella Olsson, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowy miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku
Niebiańsko puszyste ciasto z rabarbarem. Największy wiosenny przysmak
Źródło: pysznosci, platter