Smakosze.pl

canva/mtoome; TRICOLORS/East News

Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Ceny dań zaskakują

23 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Restauracja Karola okrasy działa już od ponad 10 lat i zbiera same dobre opinie. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na posiłek w tym lokalu. Zajrzeliśmy do menu, by dowiedzieć się czego i w jakiej cenie można tam spróbować.

Jedzenie przygotowywane przez Karola Okrasę potrafi zachwycić. Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów kucharza m.in. na kotlety ziemniaczane z pieczarkami oraz krupnik . Tym razem zerknęliśmy, co kucharz oferuje w warszawskiej restauracji Platter.

Dania w restauracji Karola Okrasy do tanich nie należą

W menu Platter znajdziemy potrawy łączące polską kuchnię z nowoczesnymi smakami zaczerpniętymi z innych zakątków świata. Najczęściej składa się ono z kilku drobnych dań, które tworzą spójną całość.

W ramach oferty lunchowej możemy np. zdecydować się na burgera z dojrzałej wołowiny z dodatkiem czerwonej cebuli i anchois czy pierś perliczki, podana z makaronem z selera i kremem z topinamburu. Za wybrane danie główne zapłacimy 91 zł.

To już całkiem sporo a za zupę czy przystawkę zapłacimy kolejne 38 i 58 zł. Wybierać możemy spośród zupy rybnej i barszczu z kiszonych rydzy, a także tatara z tuńczyka, pieczonego rostbefu oraz kiszonego buraka z serem pleśniowym orzechami i malinami.

Dania są więc, jak widać, wykwintne. Nie inaczej wygląda propozycja deserów. Dostępna jest, gdy lokal zdecydujemy się odwiedzić wieczorem. Za 45 zł spróbować możemy wtedy musu Baileys ze słonym karmelem, gorzką czekoladą i orzechami laskowymi, brownie z lodami orzechowymi oraz Twistera, czyli mango i czarnej porzeczki w połączeniu z białą czekoladą.

Menu degustacyjne pozwoli w pełni zapoznać się z ofertą

Jeżeli nie wiemy, na co się zdecydować albo tez po prostu chcemy w pełni zakosztować możliwości kuchni Okrasy, możemy skorzystać z menu degustacyjnego. Do wyboru mamy zestaw 6 i 8 dań w cenach 350 i 410 zł.

W ramach mniejszego setu podane nam zostaną marynowany tuńczyk, barszcz z kiszonych buraków, okoń morski, sorbet, żebro wołowe wraz z combrem jagnięcym i dodatkami, a także deser. Rozszerzone menu będzie zawierało jeszcze chrupiącą grasicę cielęcą i policzek wieprzowy oraz tatar z dojrzewającej wołowiny.

U Okrasy spróbujecie brownie z malinami
U Okrasy spróbujecie brownie z malinami

Źródło zdjęcia: canva/ Ella Olsson, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci, platter

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >

Restauracje

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Aleksandra Proch

Poszłam do restauracji na placki z grzybami. W domu przeliczyłam cenę i złapałam się za głowę
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >