Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Gessler w ostrych słowach o polskiej gastronomii. „Kasa, kasa, a potem dno"
Fot. East News/Wojciech Olkusnik

Gessler w ostrych słowach o polskiej gastronomii. „Kasa, kasa, a potem dno"

11 kwietnia 2024

Magda Gessler to szwajcarski scyzoryk polskiej gastronomii. Z jednej strony kucharka, z drugiej restauratorka, a do tego postać medialna i, okazjonalnie, także krytyczka kulinarna. W niedawnym wywiadzie pokazała, że ostrza tego scyzoryka potrafią być naprawdę ostre.

Gessler o restauratorach

Magda Gessler ma do właścicieli restauracji w Polsce stosunek, delikatnie mówiąc, mieszany. Jako prowadząca program „Kuchenne rewolucje” spotyka ich mnóstwo i czasem z nieskrywaną sympatią doradza, jak prowadzić biznes, kiedy indziej nie zostawia na nich suchej nitki, krzycząc i plując jedzeniem.

„Kuchenne Rewolucje” skupiają się jednak na knajpach, które nie radzą sobie ze zdobywaniem klientów. Sama Gessler chyba nie może na to narzekać. Jej lokale znajdują się w najlepszych lokalizacjach, a jadłospis przyciąga uwagę wszystkich.

restauracyjna kuchnia
fot. Canva
Nafaszeruj nim ziemniaki i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w 20 minut

Gessler w wywiadzie dla „Faktu”

Swoimi opiniami o koleżankach i kolegach po fachu Gessler podzieliła się w wywiadzie dla magazynu „Fakt”. Jej program o ratowaniu podupadających restauracji wszedł ostatnio w 28. sezon i 15. rok emisji , można więc śmiało powiedzieć, że wie o nich wiele. A z pewnością więcej, niż oni sami chcieliby, by o nich wiedziano.

Nie da się stworzyć restauracji bez szacunku do personelu. Bez wymagań. Bez pewnej dyscypliny i świadomości. Trzeba ich uczyć i wysyłać na kulinarne kursy. Trzeba inwestować w pracowników. Nie można tylko brać od ludzi. Trzeba też im coś dawać. A restauratorzy o tym zupełnie zapominają. Biorą i biorą. Jadą, jadą, jadą, kasa, kasa, a potem dno... – oceniła restauratorka. Upomniała się też o uczciwe umowy o pracę i zabezpieczenie na życie dla pracowników.

Warto tu przypomnieć, że Magda Gessler jest siostrą Piotra Ikonowicza. Ten działacz społeczny i polityk często upomina się, także w mediach, o przestrzeganie podstawowych praw osób słabszych w relacjach ekonomicznych z silniejszymi – lokatorów czy pracowników.

„Komuna załatwiła nas bez mydła”

W połączeniu z uczciwymi relacjami w kuchni, Gessler chętnie widziałaby także powrót do tradycji kulinarnych sprzed wojny .

Komuna załatwiła nas bez mydła i wyczyściła wszystko, co było ciekawe z przedwojnia. I nie słyszałeś już o mintajach w occie? Nie słyszałeś o minogach. Nie słyszałeś o wielu rzeczach. Przed wojną jadło się kapary. Jadło się sardele, które były anchois. To wszystko było. Pyszny forszlak cielęcy... Wspaniałe przepisy, do których ja z przyjemnością wracam w moich "Kuchennych rewolucjach" – powiedziała do dziennikarza „Faktu”.

O s posobach Magdy Gessler na tradycyjne polskie dania pisaliśmy i będziemy jeszcze pisać niejednokrotnie. Sama ona zauważa, że świadomość Polaków co do tego już zaczyna się zmieniać. Być może jej program zmieni też w końcu stosunek właścicieli restauracji do ich własnego biznesu.

Poznaj też nową rolę syna Magdy Gessler i wypróbuj przepis na tradycyjny podpłomyk .

kucharze w restauracji
fot. Canva
Te kluski ze szpinakiem to przebój w moim domu. Pasują idealnie do każdego dania
Dietetyk wskazał najzdrowsze ze wszystkich warzyw. Polacy niesłusznie je omijają
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy