Nafaszeruj nim ziemniaki i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w 20 minut
Co wyjdzie z połączenia zapiekanki ziemniaczanej i klasycznego polskiego obiadu? Być może coś w stylu tego przepisu. Nie są to w pełni kluski ziemniaczane ani faszerowane warzywo, ale jest to z pewnością jedna rzecz: pyszność.
Faszerowana masa ziemniaczana
Faszerowane ziemniaki niejedno mają imię. Najprostszy w przygotowaniu sposób to oczywiście przekrojenie kartofla na pół, wydrążenie i napełnienie nadzieniem. Pewną trudnością jest wtedy jednak takie upieczenie lub uduszenie ziemniaków, by dopiekły się w środku, ale z zewnątrz nie były przypalone.
Nasz przepis obchodzi ten problem. Ziemniaki zmieniają się w nim w masę ziemniaczaną, którą zapiekamy (odważni mogą ją też przysmażyć) na złocisty kolor, dostając w nagrodę kluskę zbliżoną do babki ziemniaczanej. Ten przepis ma też jedną przewagę nad faszerowaniem surowego ziemniaka: ratuje resztki z obiadu, czy jest to gotowe puree, czy ugotowane ziemniaki.
Te kluski ze szpinakiem to przebój w moim domu. Pasują idealnie do każdego daniaZiemniaki faszerowane mięsem mielonym
Żeby masa mięsna jeszcze lepiej kleiła się z ziemniaczaną, dodajemy do niej trochę startej mozzarelli. Ilustracje do naszego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv, gdzie dodawana jest ona jako mała kostka osobno od mięsnego farszu.
Składniki
- Ok. ¾ kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 200 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- 100 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
Ziemniaki z mięsnym farszem
Ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy. Dodajemy posiekany koperek i jedno jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
W drugiej misce przygotowujemy masę mięsną z pozostałych składników. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, dwa jajka (zostawiając nieco białka w miseczce), sól i pieprz. Dodajemy startą mozzarellę.
Ziemniaki dzielimy na porcje i formujemy z nich placuszki wielkości dłoni. Do każdego nakładamy małą łyżkę masy mięsnej i zaklejamy, formując nadziewaną kluskę.
Takie faszerowane ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub wyściełanym papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wymagany czas pieczenia może być nieco dłuższy, warto więc zwrócić uwagę, czy ziemniaki są z wierzchu złociste.
Wypróbuj też przepisy na kotleciki z serc drobiowych i zapiekankę mięsno-makaronową.