Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zagnieć mąkę z wodą i olejem. Na ten placek położysz dosłownie wszystko
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.04.2024 19:35

Zagnieć mąkę z wodą i olejem. Na ten placek położysz dosłownie wszystko

flammkuchen
Fot. Canva/RobsonPL

Z mąki i wody błyskawicznie stworzysz najprostszy podpłomyk i położysz na nim, co tylko chcesz. Potrzebne produkty kosztują grosze, a ostateczny smak tego dania zależy tylko od twojej fantazji. To wyjątkowo uniwersalne i wdzięczne danie.

Niezwykle pyszny placek

Kiedy spróbowałem tego placka po raz pierwszy u znajomych, pomyślałem, że zrobili podpłomyki. Ich smaki przypomniał mi się czasy dzieciństwa, kiedy robiła je moja babcia. Byłem zaskoczony, gdy powiedzieli mi, że technicznie rzecz biorąc, nie są to podpłomyki, bo jednak robi się je inaczej.

Dopiero wtedy znalazłem różnice. Na prościutki wypiek z mąki i wody możesz położyć dodatki, które akurat masz w swojej lodówce. Wybór dodatków należy tylko do ciebie. Możesz również położyć na wierzchu ser, który w połączeniu z ciastem, stworzy pyszną przekąskę. Dowiedz się, jak zrobić te pyszne i tanie placuszki z przepisu poniżej. Ich przygotowanie trwa chwilę, bo nie musisz czekać na wyrośnięcie ciasta. 

flammkuchen.jpg
Fot. Canva/A_Lein
Ugotuj ryż, wrzuć na patelnię i zalej jajkami. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Tak wiele za tak niewiele

Tak jak pisałem wcześniej, w tym przepisie stałymi składnikami są tylko te, z których przygotowujesz ciasto. Reszta zależy od tego, co masz w lodówce. Może to być ser, szynka, boczek a nawet cebula. Na liście poniżej znajdziesz składniki zarówno na ciasto, jak i te, które ja sam najczęściej kładę na ich wierzch. 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 20 ml oleju
  • woda
  • 200 g śmietany 12%
  • 2 małe cebule
  • 100 g boczku

Przepis na niezwykły placek

Przygotowanie flammkuchen, bo tak dokładnie nazywają się te alzackie placuszki, rozpocznij od wsypania mąki do miski. Następnie wlej wodę oraz olej. Wszystkie składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto

Cebulę obierz i pokrój w cienkie okręgi. Przełóż je do miski. Dodaj śmietanę oraz boczek. Wszystkie składniki wymieszaj. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i rozwałkuj na bardzo (ale to bardzo!) cienki placek. Wyłóż na niego masę ze śmietany i dodatków, równo rozprowadź. Blachę umieść w piekarniku i piecz przez około 20 minut w temperaturze 250 stopni. Placek ma być chrupiący i tradycyjnie – mieć nieregularny kształt rozwałkowanego ciasta. Sprawdź, jakie promocje przygotował Lidl oraz wypróbuj przepis na kotlety mielone z niezwykłym składnikiem

placek flamm.jpg
Fot. Canva/donstock