Smakosze.pl Przepisy Gessler zamiast do ciasta dodaje do wigilijnego barszczu. Przez to ma wyrazisty smak
fot. Canva i facebook/Magda Gessler

Gessler zamiast do ciasta dodaje do wigilijnego barszczu. Przez to ma wyrazisty smak

23 grudnia 2024

Barszcz czerwony najlepiej smakuje w Święta Bożego Narodzenia. Wigilijny barszcz Magdy Gessler to dopiero rarytas. Swój smak zawdzięcza wyjątkowemu dodatkowi. Być może znajdziesz go w swojej kuchni.

Barszcz wigilijny, czyli sposób Magdy Gessler

Barszcz czerwony wyróżnia się znakomitym smakiem i rubinowym kolorem. Jest zupą, którą serwuje się podczas kolacji wigilijnej . Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma sprawdzony sposób na gotowanie tej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Ma go też znana restauratorka i gwiazda programów kulinarnych, czyli Magda Gessler.

Gwiazda wie, co zrobić, by barszcz wigilijny zyskał głęboki smak. Zupa stanie się wyrazista w smaku i każdy zje ją z prawdziwą przyjemnością. Magda Gessler dodaje do barszczu czerwonego surowe jabłka i odstawia garnek na całą noc . Znana restauratorka radzi, by użyć kwaśnych, winnych jabłek . Idealna będzie tu szara reneta i antonówka . Te jabłka zwykle dodajemy do szarlotki, teraz warto je wrzucić do wigilijnego barszczu.

barszcz czerwony
Fot. Canva/arfo
Kupił pierogi za 54 zł za kilogram. Po spróbowaniu wiedział wszystko

Jak ugotować wigilijny barszcz Magdy Gessler?

Składniki:

  • 8 buraków
  • 4 duże cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6-10 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • majeranek
  • 6 winnych jabłek

Przygotowanie wigilijnego barszczu Magdy Gessler zaczniemy od obrania buraków i pokrojenia ich w plastry. Warzywa przełóż do wysokiego garnka z cebulami, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do garnka wlej wodę, powinna ona sięgać 10 cm powyżej składników w garnku.

Gotuj na wolnym ogniu, a  gdy wywar zacznie wrzeć, wlej ocet. Barszcz ponownie zagotuj, dodaj roztarty czosnek i sól. Następnie dołóż myte, ale nie obrane ćwiartki jabłek. Zupę odstaw na noc w chłodne miejsce, by przeszła smakiem jabłek.

Wigilijny barszcz Gessler najlepszy

Rano pamiętaj o wyjęciu cząstek jabłek z barszczu czerwonego . Do zupy wsyp roztarty w dłoniach majeranek i odrobinę cukru. Barszcz po podgrzaniu jest gotowy do podania. Dzięki winnym jabłkom zyskuje znakomity, wyrazisty i głęboki smak.

Warto skorzystać ze sposobu Magdy Gessler na gotowanie wigilijnego barszczu. Tak dobrego dawno nie jadłeś. Tajemnica smaku tkwi w jabłkach. Ten sprawdzony patent trzeba wypróbować w kuchni . Pisaliśmy o szkodliwej przyprawie, którą wciąż można kupić w Polsce. Informowaliśmy o voucherach, które rozdaje jeden ze sklepów.

barszcz czerwony
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: mojegotowanie.pl

Kup sezam, resztę składników masz w kuchni przed Wigilią. Świąteczna chałwa nie ma sobie równych
Najlepsza ryba do ryby po grecku. Soczysta i 100 razy lepsza niż dorsz
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy