Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Gessler zdradza, co ją zawiodło w finale Masterchefa. Tych słów przed premierą odcinka nikt się nie spodziewał
Fot. Anita Walczewska/East News

Gessler zdradza, co ją zawiodło w finale Masterchefa. Tych słów przed premierą odcinka nikt się nie spodziewał

17 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wieczorem – 17 listopada – telewidzowie dowiedzą się, kto będzie zwycięzcą 13 edycji programu Masterchef. Przed emisją odcinka Magda Gessler udzieliła wywiadu, w którym w dosadnych słowach zdradziła, dlaczego jest zawiedziona finałem. Wcale nie chodziło o zakulisowe plotki z produkcji programu, a o jedzenie. Jak to możliwe na tym etapie programu?

Masterchef z finałem w Grecji

Emisja finałowego odcinka programu Masterchef odbędzie się o 19.30 w niedzielę (17 listopada) . To właśnie wtedy poznamy uczestnika, który okazał się najlepszym kucharzem w oczach jury. Od pierwszej edycji programu każdy finał odbywa się w innym kraju.

Kolumbia była obłędna, absolutnie obłędna, z przygodami. Padało tak jak teraz, talerz był pełen wody i potraw, które podawali nam kursanci. (…) Kartagena jest obłędna. Mieliśmy tam doświadczenie z Polakami, którzy mieli gwiazdkę Michelina i naprawdę bardzo interesującą kuchnię, owoce morze połączone z owocami tropikalnymi. (…) Następnym regionem był Kraj Basków. Tak dobrej kuchni nie ma nigdzie na świecie  – wspominała w wywiadzie dla Plejady Magda Gessler.

Tym razem półfinał, jak i finał odbył się w Grecji. Kraj słynie ze znakomitej i smacznej kuchni, dlatego na pewno był sporą inspiracją dla uczestników programu. To właśnie wybór tego miejsca na finał stał się powodem zawodu Magdy Gessler.

gessler.jpg
Fot. Instagram/magdagessler_official
Soczyste mięso i chrupiąca panierka. Tradycyjne kotlety schabowe mogą się schować

Magda Gessler ostro o finale

W wywiadzie dla Plejady Magda Gessler szczegółowo opowiedziała o tym, co nie podobało jej się w 13 finale programu Masterchef. Chodziło przede wszystkim o jedzenie, które, jak się okazuje, nie zdobyło serca restauratorki.

Powinnam być dyplomatyczna, ale szczerze powiem, staram się dotrzeć do takiego doświadczenia, w którym będę porwana przez grecką kuchnię. Znam ją bardzo dobrze i trzeba mieć ogromnie dużo szczęścia, żeby to nie było miejsce turystyczne, tylko miejsce, gdzie ktoś naprawdę gotuje od serca i wtedy jest super – wyjaśnia Magda Gessler.

W rozmowie zdradziła także, co sprawiło, że jedzenie nie było, aż tak zachwycające, jak powinno. Winne temu ma być miejsce, w którym kręcone były dwa ostatnie odcinki.

Jesteśmy w zbyt dobrych miejscach, bardzo turystycznych i te miejsca ewidentnie nie łączą się z dobrą kuchnią – dodała Magda Gessler w wywiadzie dla Plejady.

Czym jest dobra kuchnia według Magdy Gessler?

W tym samym wywiadzie Magda Gessler wskazała także, czym jest i jaka powinna być dobra kuchnia . Jej wypowiedź może być wskazówką dla uczestników, ubiegających się o zwycięstwo.

Dobra kuchnia to prostota, jakaś pani domu, która po prostu gotuje od serca albo genialny kucharz, który to kocha, ale to nie zawsze związane jest z ładnym wystrojem, raczej często po prostu z ogrodem, czymś bardzo, bardzo prostym – opowiadała restauratorka.

Gessler zaznaczyła także, że obecne trendy kulinarne są zupełnie inne . Restauracje na całym świecie walczą o uznanie i gwiazdki Michelin, a nie koniecznie o to, aby przygotowywane dania były smaczne dla wszystkich. Jak przyznała, jest tym faktem nieco zmęczona i woli domowe jedzenie przygotowane z sercem, niż fikuśne pozycje w drogich restauracjach.

Sprawdź także, co dodać do smalcu oraz poznaj przepis na jajecznicę po francusku .

Źródło: pejada.pl

Zrobili test jedzenia dla dzieci „Trochę jak taka karma dla psa”
Zrób otwór w dnie opakowania z jogurtem. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy