GIS wystosował pilny komunikat. Chodzi o zanieczyszczony produkt
GIS poinformował o prowadzonym procesie wycofywania z rynku fasolki w sosie barbecue. Produkt zawiera przyprawę, w której stwierdzono przekroczenie norm bezpieczeństwa. Konsumenci, którzy go nabyli, powinni powstrzymać się od konsumpcji.
Sanepid informuje o niebezpiecznej fasolce
Inspektorat śledzi jakość produktów trafiających do polskich sklepów. Wystosowany tym razem komunikat dotyczy wyrobu gotowego w postaci fasolki w sosie barbecue.
Dystrybuowany w Polsce przez firmę Bio Planet SA wyrób niemieckiego podmiotu Zwergenwiese Naturkost GmbH stanowi zagrożenie ze względu na użyte do jego produkcji oregano. W przyprawie stwierdzono przekroczenie norm dotyczących zawartości alkaloidów pirolizydynowych. Problem dotyczy wybranych partii produktu.
Wycofywanie wadliwego towaru pod nadzorem GIS
Proces usuwania niebezpiecznych wyrobów z rynku jest pod ścisłą kontrolą stosownych organów. W komunikacie sanepidu znalazły się szczegóły pozwalające na identyfikację szkodliwego produktu. Przedstawiamy je poniżej.
Produkt: Soul Kitchen BBQ Beans 370g
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 04.11.2024
Kod kreskowy: 4019736012764
Producent: Zwergenwiese Naturkost GmbH
Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Sanepid odradza spożycie produktu
Zawierająca wątpliwe oregano fasolka nie powinna trafić na nasze stoły. Sięgniecie po wyrób z jego dodatkiem, może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakowite dania, m.in. fasolkę po bretońsku. Polecamy wersję bezmięsną . Być może skuszą was też domowe pierogi ruskie w wersji roślinnej .
Źródło: gov.pl