Smakosze.pl Przepisy Gołąbki siostry Anieli to prawdziwe niebo w gębie. Jej sposób na farsz jest genialny
Fot. Canva/MarciniakBoguslaw, YouTube/Religia TV

Gołąbki siostry Anieli to prawdziwe niebo w gębie. Jej sposób na farsz jest genialny

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach. Wypróbuj przepis od znanej siostry Anieli, a zupełnie odmienisz ich smak. Rodzina nie będzie chciała jeść  innych, a to wszystko dzięki genialnemu farszowi. Uważaj, bo ten smak naprawdę uzależnia.

Gołąbki siostry Anieli nie mają sobie równych

Siostra Aniela to pierwsza zakonnica, która prowadziła swój program kulinarny w telewizji. Jest także autorką docenionej książki kucharskiej. Co ciekawe jej daniami przez lata zachwycał się sam Jan Paweł II, więc muszą być naprawdę pyszne.

Zasada dotyczy także gołąbków z jej przepisu . Są zupełnie nieco niż te tradycyjne, ale farsz jest po prostu genialny. Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i nie zajmuje dłużej niż w przypadku tradycyjnej wersji. Przekonasz się o tym, kiedy poznasz w dalszej części artykułu.

kasza.jpg
Fot. Canva/monicore
Swoją malinową chmurkę robię bez pieczenia. W sezonie na świeże owoce smakuje najlepiej

Składniki inne niż zazwyczaj

Składniki do farszu tych gołąbków nieco różnią się od tych na ten tradycyjny. Nie znajdzie się w nim ani grama mielonego mięsa. Zresztą spójrz na poniższą listę i przekonaj się sama. Pamiętaj, tylko aby nie pomijać żadnego z nich, bo każdy z podanych produktów jest niezbędny. Tylko w połączeniu razem tworzą niezwykły smak całego dania.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 500 g kaszy jęczmiennej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 kostka rosołowa
  • woda
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 natka pietruszki

Przepis na gołąbki siostry anieli

Zacznij od ugotowana kaszy według instrukcji na opakowaniu. Boczek oraz obrane cebule pokrój w drobną kostkę.

Zacznij od podsmażenia boczku, a kiedy się wytopi, dodaj cebulę. Podsmaż oba składniki na złoty kolor, a następnie dodaj je do ugotowanej kaszy. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj wszystkie składniki.

Z kapusty ściągnij wierzchnie liście, dokładnie ja umyj, a następnie ugotuj ją do miękkości. Na każdy liść kapusty nałóż 2-3 łyżki farszu i zawiń je jak tradycyjne gołąbki. Ciasno ułóż je w garnku i zalej wodą, która musi zakrywać je w całości. Dodaj kostkę rosołową i gotuj je pod przykryciem przez 30 minut.

Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i zalej passatą pomidorową. Na wierzch wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki. Gołąbki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Gotowe podawaj na obiad, a smak zachwyci każdego. Sprawdź przepis na domowe lody oraz dowiedz się, która ryba jest najzdrowsza .

gołąbki pieczon.jpg
Fot. Canva/rimmabondarenko
Jest jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb. Wiele osób nawet nie słyszało o tym gatunku
Biorę folię aluminiową i odpalam blender. Żałuję, że poznałam tę sztuczkę dopiero teraz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy