Gołąbki siostry Anieli to prawdziwe niebo w gębie. Jej sposób na farsz jest genialny
Zapomnij o tradycyjnych gołąbkach. Wypróbuj przepis od znanej siostry Anieli, a zupełnie odmienisz ich smak. Rodzina nie będzie chciała jeść innych, a to wszystko dzięki genialnemu farszowi. Uważaj, bo ten smak naprawdę uzależnia.
Gołąbki siostry Anieli nie mają sobie równych
Siostra Aniela to pierwsza zakonnica, która prowadziła swój program kulinarny w telewizji. Jest także autorką docenionej książki kucharskiej. Co ciekawe jej daniami przez lata zachwycał się sam Jan Paweł II, więc muszą być naprawdę pyszne.
Zasada dotyczy także gołąbków z jej przepisu . Są zupełnie nieco niż te tradycyjne, ale farsz jest po prostu genialny. Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane i nie zajmuje dłużej niż w przypadku tradycyjnej wersji. Przekonasz się o tym, kiedy poznasz w dalszej części artykułu.
Składniki inne niż zazwyczaj
Składniki do farszu tych gołąbków nieco różnią się od tych na ten tradycyjny. Nie znajdzie się w nim ani grama mielonego mięsa. Zresztą spójrz na poniższą listę i przekonaj się sama. Pamiętaj, tylko aby nie pomijać żadnego z nich, bo każdy z podanych produktów jest niezbędny. Tylko w połączeniu razem tworzą niezwykły smak całego dania.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 500 g kaszy jęczmiennej
- 250 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1 kostka rosołowa
- woda
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 natka pietruszki
Przepis na gołąbki siostry anieli
Zacznij od ugotowana kaszy według instrukcji na opakowaniu. Boczek oraz obrane cebule pokrój w drobną kostkę.
Zacznij od podsmażenia boczku, a kiedy się wytopi, dodaj cebulę. Podsmaż oba składniki na złoty kolor, a następnie dodaj je do ugotowanej kaszy. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj wszystkie składniki.
Z kapusty ściągnij wierzchnie liście, dokładnie ja umyj, a następnie ugotuj ją do miękkości. Na każdy liść kapusty nałóż 2-3 łyżki farszu i zawiń je jak tradycyjne gołąbki. Ciasno ułóż je w garnku i zalej wodą, która musi zakrywać je w całości. Dodaj kostkę rosołową i gotuj je pod przykryciem przez 30 minut.
Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i zalej passatą pomidorową. Na wierzch wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki. Gołąbki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Gotowe podawaj na obiad, a smak zachwyci każdego. Sprawdź przepis na domowe lody oraz dowiedz się, która ryba jest najzdrowsza .