Smakosze.pl Porady Gotuję liście laurowe z jabłkami. Ta herbata działa lepiej niż syrop z imbiru lub czosnku
Fot. Canva/Nikolay_Donetsk

Gotuję liście laurowe z jabłkami. Ta herbata działa lepiej niż syrop z imbiru lub czosnku

3 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Liście laurowe to nie tylko przyprawa użyteczna w kuchni. Przygotuj z niej herbatę, której jedną z wielu zalet jest wzmocnienie odporności. Dowiedz się, dlaczego także z innych powodów warto pić herbatę z liści laurowych i jabłka, a później przygotuj ją według sprawdzonej receptury.

Herbata z liści laurowych jest dobra na wszystko

Wraz z rozwijaniem się zimy rozwinął się także sezon zachorowań na grypę i przeziębienia. Nic więc dziwnego, że niektórzy ratują się gotowymi preparatami z aptek, a jeszcze inni stawiają na domowe sposoby. Czosnek, imbir, a nawet miód, pomimo swoich właściwości są bez szans, jeżeli w grę wchodzi herbata z liści laurowych i jabłka .

Napój, choć powstaje z połączenia nietypowych składników, ma wiele zalet. Najważniejsza jest jednak ta, dzięki której wzmocnisz odporność. Wystarczy regularnie spożywać przygotowaną herbatę , a efekty będą zauważalne od razu.

liście.jpg
Fot. Canva/mescioglu
Pokrój banany na plasterki i ułóż na cieście francuskim. Ten ekspresowy deser podam na 3 Króli

Liście laurowe i jabłka, czyli niezwykłe połączenie

Choć liście laurowe i jabłka leżą na dwóch przeciwstawnych biegunach, okazuje się, że w połączeniu mają prozdrowotne działanie. Owoc zawiera przeciwutleniacze, a te z kolei mają działanie przeciwzapalne. Z kolei przyprawa pozytywnie wypływa na pracę serca oraz obniża poziom ciśnienia we krwi. Według badań liście laurowe mogą także złagodzić stres oraz regulować poziom cukru we krwi.

Przygotowana z tych składników herbata ma same zalety. Nie tylko wpłynie na odporność, ale poprawi także funkcjonowanie całego organizmu. Poniżej znajdziesz przepis, z którego przygotujesz tę prozdrowotną herbatę.

Herbata z liści laurowych – jak zaparzyć?

Zanim przystąpisz do zaprzenia herbaty, przygotuj potrzebne składniki. Niezbędne są:

  • 3 liście laurowe
  • 1 jabłko
  • 1 l wody.

Zacznij od dokładnego umycia jabłka. Następnie przekrój owoc, dzieląc go na cztery części. Z każdej z nich usuń gniazda nasienne. Teraz pokrój je na mniejsze kawałki. Do garnka wodę i doprowadź ją do wrzenia.

Dopiero wtedy dodaj liście laurowe i gotuj je przez 5 minut. Przełóż do niego jabłka, a garnek przykryj i pozostaw na 10 minut. Herbatę pij codziennie rano na czczo lub tuż przed snem. Napój spożywaj maksymalnie przez dwa tygodnie, a później zrób 10-dniową przerwę.

Sprawdź także, jak w opinii krytyka wypadł devolay od Magdy Gessler oraz poznaj przepis na niecodzienne ciasto.

jabłko.jpg
Fot. Canva/PavelRodimov
Jedna z najtańszych ryb, zupełnie niedoceniana. Jest wręcz napakowana kwasami Omega 3
Wydrąż dziurę w ziemniakach i włóż do niej pyszny farsz. Rodzina pokocha ten obiad od pierwszego kęsa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy