Wydrąż dziurę w ziemniakach i włóż do niej pyszny farsz. Rodzina pokocha ten obiad od pierwszego kęsa
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj pieczone ziemniaki z wybornym farszem, a domownicy od pierwszego kęsa zakochają się w ich smaku. Wypróbuj niekomplikowany przepis i przygotuj smaczny obiad w mniej niż pół godziny.
Najlepsze ziemniaki na obiad
Ziemniaki to dla wielu z nas nieodłączny składnik obiadu. Dlatego musisz poznać ten przepis na pieczone ziemniaki i zaskoczyć domowników. Niecodzienny sposób podania tego warzywa, a przede wszystkim obłędny w smaku farsz zachwyci każdego. Bliscy będą cię namawiać, abyś robiła je bardzo często.
Na całe szczęście przygotowanie dania jest bardzo łatwe i każdy będzie w stanie je przygotować. O tym, z czego składają się faszerowane ziemniaki i jak je przygotować, dowiedz się z dalszej części tekstu.
Przystanął przy parówkach w Biedronce i natychmiast chwycił za aparat. „Przerażający widok”Ziemniaki i kilka dodatków
Choć ziemniaki od zawsze były dodatkami do obiadu, poniższy przepis zaprzecza tej regule. Warzywo może być także głównym składnikiem dania. W tym wypadku dodatkami będą produkty, które zagwarantują, że całość będzie smakowała doskonale.
Oprócz głównego składnika potrzebne będą między innymi papryka, cebula, marchew, ser oraz przyprawy. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się podanych tam proporcji, a pieczone ziemniaki wyjdą idealne. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Kartoffelrezept, który odnajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 3 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g żółtego sera w kostce
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na faszerowane ziemniaki
Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Następnie przekrój je wzdłuż dłuższego boku na pół. Za pomocą łyżki wydrąż środek ziemniaków i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Do miski wlej odrobinę oliwy i wsyp sól, mieloną słodką paprykę, a później dokładnie wymieszaj. Ziemniaki posmaruj przygotowaną marynatą.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na patelni, a po chwili dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pieczarki, pomidora i paprykę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Całość przypraw pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Kiedy warzywa zmiękną, wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę.
Gotowy farsz przełóż do wgłębień w wydrążonych ziemniakach. Ułóż na nim posiekany koperek. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozsyp go po wierzchu. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Włóż do niego naczynie żaroodporne i zapiekaj ziemniaki przez 7 minut. Gotowe podawaj na obiad, a wszyscy będą nimi zachwyceni.
Sprawdź także, dlaczego parówki z Biedronki wzburzyły internautów oraz poznaj sposób na najlepszą jajecznicę po góralsku.