Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Jedna z najtańszych ryb, zupełnie niedoceniana. Jest wręcz napakowana kwasami Omega 3
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.01.2025 13:42

Jedna z najtańszych ryb, zupełnie niedoceniana. Jest wręcz napakowana kwasami Omega 3

makrela
Fot. Shutterstock/gontabunta

Ryba rybie nierówna. W sklepach rybnych dostępne są także szkodliwe ryby lub takie, które zostały w niektórych krajach zakazane. Jaką więc wybrać, aby była zdrowa i posiadała cenne dla organizmu właściwości? Jedna z ryb to prawdziwa bomba uzbrojona w kasy omega-3 i co ważne – bez problemu kupisz ją w Polsce. 

Najzdrowsza ryba

Mówi się, że wszystkie ryby są zdrowe i należy dodać je do swojej diety. Niestety, takie stwierdzenie nie ma sensu, bo przyglądając się dokładnie składom i wartością odżywczym, okazuje się, że niektóre ryby mogą być wręcz szkodliwe. Czy możliwe jest znalezienie zdrowej i smacznej ryby?

Okazuje się, że tak i jest nią, ciesząca się w Polsce popularnością makrela. Ta morska ryba bogata jest w kwasy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Dzięki temu można uniknąć wielu chorób serca i zredukować ryzyko wystąpienia zawału. 

Ta ryba pozytywnie wpływa także na pracę mózgu. Badania wykazują, że zawarty w niej kwas omega może także zapobiec chorobie Alzheimera. Aby makrela posiadała wszystkie te właściwości, istotne jest wybranie najlepszej ryby. 

makrele.jpg
Fot. Canva/MementoImage
Wydrąż dziurę w ziemniakach i włóż do niej pyszny farsz. Rodzina pokocha ten obiad od pierwszego kęsa

Jak wybrać najlepszą makrelę?

Choć makrelę najczęściej kupujemy wędzoną, dostępna jest również świeża. Kupując ją, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Wtedy będziesz mieć pewność, że ryba będzie zdrowa. Warto pamiętać, że wędzona makrela jest tak samo zdrowa, ale w jej 100 gramach znajduje się o wiele więcej kalorii.

Makrela, choć posiada bogata w cenne właściwości odżywcze, ma zdolność do magazynowania rtęci. Ten metal jest szkodliwy i powinniśmy go unikać. Dlatego wybierając świeżą rybę, trzeba zwrócić uwagę na jej podgatunek. Najlepsze będzie więc makrela atlantycka, która jest pozbawiona rtęci. 

Nieco gorszym wyborem będzie makrela hiszpańska i królewska. Te ryby w ogóle nie powinny być spożywane przez dzieci i przez kobiety w ciąży.

 

 

Makrelę podaj w ten sposób

Świeża i zdrowa makrela kupiona, a teraz czas, aby przygotować ją na obiad. W wypadku tej ryby możliwości jest cała masa. Można ją upiec, jak każdą rybę, lub podać duszoną, na przykład w pomidorach z dodatkiem ziół i czosnku. 

Odradza się smażenia ryby z tego gatunku, ponieważ sama w sobie jest tłusta, więc to nie najsmaczniejszy pomysł. Na szczęście można tę rybę grillować, więc warto rozważyć również i tę opcję.

Jeżeli nie udało ci się dostać świeżej makreli, postaw na tę bardziej kaloryczną wędzoną. Możesz dodać ją do sałatki ze świeżych warzyw lub przygotować dobrze znane pasty z tej ryby. Wybór zależy tylko od upodobań twoich i twoich bliskich.

Sprawdź także przepis na faszerowane ziemniaki oraz dowiedz się, dlaczego parówki z Biedronki wywołały dyskusję o cenach

piecozna amkrela.jpg
Fot. Canva/bm4221