Smakosze.pl Przepisy Gotuję w wielkim garnku i mrożę. Na Święta mam spokój z jednym czasochłonnym daniem
Fot. Canva/Androv

Gotuję w wielkim garnku i mrożę. Na Święta mam spokój z jednym czasochłonnym daniem

25 listopada 2024

Bigos na święta Bożego Narodzenia jest obowiązkową potrawą w wielu domach. Warto zrobić go już teraz i zamrozić. Za miesiąc będzie jak znalazł. Szybko trafi na świąteczny stół.

Bigos zrób szybciej

Bigos smakuje wyjątkowo w Boże Narodzenie . Pachnący, pyszny i jedzony w gronie bliskich jest najlepszy. Jednak nie da się ukryć, że przygotowanie tego dania jest czasochłonne . Zwykle każdy z nas ma sprawdzony sposób na to lubiane danie . Gotowanie bigosu przed samymi świętami jest dodatkowym obowiązkiem.

W tym czasie zajęć w kuchni przecież nam nie brakuje. Przyrządzamy dania wigilijne, pieczemy ciasta, dlatego już teraz warto ugotować bigos. Potem wystarczy przełożyć go do woreczków i do zamrażarki. Na Boże Narodzenie będzie jak znalazł, a my nie będziemy musieli przyrządzać tej czasochłonnej potrawy. Po prostu wyjmiemy ją z zamrażalnika, rozmrozimy i podgrzejemy.

bigos
Fot. Canva/Ansgar Kossowski
Chodzisz z takim wózkiem na zakupy, uważaj. Bardzo sobie szkodzisz

Jak ugotować bigos?

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg świeżej białej kapusty
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g wędzonych śliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • kminek
  • sól
  • majeranek

Przygotowanie dania zaczniemy od poszatkowania kapusty i ugotowania kapusty w osolonej wodzie. Po upływie 20 minut wyjmujemy ją i odcedzamy . Mięso kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka.

Kroimy też kiełbasę i boczek. Podsmażamy i dokładamy do garnka z mięsem. Następnie kroimy cebulę, przeciskamy przez praskę czosnek i przez 5 minut podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka i dodajemy kapustę kiszoną oraz świeżą ugotowaną kapustę.

W ten sposób zamroź bigos

Do garnka wkładamy śliwki, koncentrat pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Składniki mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy, a potem czekamy aż bigos ostygnie. Przygotuj woreczki strunowe lub plastikowe pudełka na żywność. Całkiem ostudzony bigos wkładamy do woreczków lub opakowań.

Schowamy w zamrażalniku. Bigos może tam spędzić nawet pół roku. Gdy chcemy rozmrozić bigos, to wyjmujemy porcję i umieszczamy na kilka godzin w lodówce . Potem przekładamy do garnka, wlewamy trochę wody i dusimy. Bigos może już trafić na świąteczny stół. Pisaliśmy o tym, jak zrobić rybę lepszą od tej po grecku. Polecaliśmy przepis babci na pyszną sałatkę jarzynową .

bigos
Fot. Canva/lvinst

Źródło: haps.pl

Biedronka tnie ceny masła jak szalona. Tak tanio będzie tylko przez chwilę
Prawie każdy Polak źle otwiera puszki. Dlatego marnują tak dużo jedzenia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy