Smakosze.pl Przepisy Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście
canva/bhofack2

Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście

18 sierpnia 2022

Mizeria w greckim stylu będzie świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Ogórek w połączeniu z gęstym, kremowym jogurtem, czosnkiem i koperkiem smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie jest ekspresowe. Jeśli nie wiecie, co tym razem podać rodzinie — ten przysmak z pewnością przypadnie bliskim do gustu.

Tradycyjna mizeria bywa ciężka i potrafi przytłoczyć słodkim smakiem. Lekka grecka wersja z sosem na bazie jogurtu to zupełne przeciwieństwo sztandarowej surówki w kuchni polskiej. Pełna aromatu dzięki dodatkowi koperku i wyrazista za sprawą czosnku i cebulki kompozycja jest warta wypróbowania.

Przepis na pyszną grecką mizerię

Składniki:

  • 1 większy ogórek lub dwa krótkie

  • pół małej czerwonej cebuli

  • 1 mały ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub sojowego odpowiednika

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

  • 1-2 łyżki mleka lub napoju sojowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekany koperek wedle uznania

Jak zrobić mizerię po grecku? Przygotowanie jest bardzo proste

Ogórka myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy go do miski. Czosnek obieramy i siekamy. Łączymy go z jogurtem octem winnym, oliwą z oliwek i koperkiem. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w cienkie piórka. Sparzamy ją wrzątkiem, jeśli nie chcemy, by była bardzo ostra. Następnie dodajemy ja do ogórków. Całość łączymy z przygotowanym wcześniej sosem.

Jeżeli całość wyszła bardzo kremowa i gęsta możemy dodać mleko. Mizerię podajemy lekko schłodzoną. Będzie pasowała zarówno do tradycyjnego schabowego jak i warzywnych kotletów np. z selera . Smacznego.

Po inne pomysły na dodatki do obiadu zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie przepis na smakowitą surówkę z pora , która idealnie pasuje do ryby. Ten natomiast zdradza sekret znakomitego rarytasu z cukinii .

Mizeria po grecku jest pyszna
canva/Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy