Smakosze.pl Przepisy Przepis na aromatyczny gulasz z serc drobiowych
canva.com/JackF

Przepis na aromatyczny gulasz z serc drobiowych

20 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gulasz kojarzy nam się z typowo zimowym jedzeniem. Gęsty i zawiesisty sos, duża ilość mięsa i rozgrzewające właściwości są tym, czego każdy z nas potrzebuje, gdy za oknem panują niskie temperatury. Poniżej prezentujemy jedną z najtańszych wersji tego dania.

Drobiowe serca są podrobem, dlatego ich cena jest wyjątkowo niewielka. Współcześnie ludzie wolą jeść mięso, a podroby kojarzą im się z odpadkami. W sercach znaleźć można jednak mnóstwo wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.

Gulasz z drobiowych serc

Największym problemem tego typu mięsa jest jego twardość przy zbyt długim gotowaniu. Aby temu zaradzić, wystarczy wlać jedną łyżkę stołową spirytusu, który wniknie w zbite włókna mięśniowe i sprawi, że podczas jedzenia będą rozpływać się w ustach.

Taki gulasz jest także idealnym sposobem na wykorzystanie resztek zalegających w lodówkach. Pół cebuli, jedna papryka i inne składniki, z których ciężko przygotować inne pełnoprawne danie, w gulaszu znajdują swoje miejsce i tworzą pyszną całość.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

Przepis na gulasz z sercami

Składniki:

  • 400 g serc drobiowych

  • 1 średnia cebula

  • 1 marchewka

  • 300ml bulionu drobiowego

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • garść listków natki pietruszki

  • łyżka spirytusu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego oczyszczenia serc z żył, przerostów tłuszczowych i błonek, które podczas gotowania nie zmiękną. Przemyj je pod bieżącą wodą i odstaw do odsączenia. Marchewkę dokładnie umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz, posiekaj na najdrobniejszą możliwą kosteczkę i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmażaj ją do zeszklenia. Dodaj do niej serca i smaż je na dużym ogniu przez 3 minuty. Zalej je bulionem, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i marchewkę. Dolej jedną łyżkę spirytusu i zamieszaj. Przykryj garnek i gotuj przez 45 minut.

Na koniec gotowania posiekaj pietruszkę i dodaj do gulaszu. W szklance wymieszaj kilka łyżek zimnej wody z mąką. Dokładnie wymieszaj zawartość garnka i zagotuj kolejne 3 minuty. Wlej mieszankę do gulaszy, aby go zagęścić. Podawaj z kaszą jęczmienną i pajdą świeżego chleba. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa.pl; przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy