Smakosze.pl Przepisy Henia łączy z nimi rzodkiewkę i ma najlepszą wiosenną surówkę. W sam raz do mielonych
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Henia łączy z nimi rzodkiewkę i ma najlepszą wiosenną surówkę. W sam raz do mielonych

12 maja 2024

Wraz z nadejściem wiosny nachodzi nas ochota na świeże smaki i orzeźwiającą wilgotność nowalijek. Ta surówka podkreśla je w całej ich okazałości. Zaledwie kilka składników pomieszanych w prosty sposób to styl gotowania, który najlepiej sprawdza się wiosną i latem.

Surówka Heni Foks

Henia Foks, ulubienica polskich kucharek i kucharzy, zaprezentowała na swoim kanale przepis na jedną z takich superprostych surówek. Wykorzystuje w niej swój autorski patent na obieranie ogórka . Podaje przy tym przepis na najprostszy możliwy winegret .

Surówka taka jest soczysta dzięki ogórkowi i wyrazista dzięki czerwonej cebuli. Rzodkiewka , która wykazuje obie te właściwości, jest świetnym połączeniem między oboma składnikami. Smaku dodaje też koperek, którego na wiosnę używajmy hojnie, ciesząc się jego pełnym smakiem.

składniki surówki
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Biorę pikantną kiełbasę z Biedronki, cebulę, ziemniaki i mam obiad. Jest pyszny, tani i egzotyczny

Domowy winegret

Do takiej surówki doskonale sprawdza się najprostszy wariant sosu vinaigrette. Ten sałatkowy dressing, przeważnie oparty na occie winnym – stąd jego nazwa – w swoim uproszczonym wydaniu nie zawiera nawet tego składnika. W zamian szybciej i wygodniej użyć soku z cytryny. Aby uzyskać emulsyjny charakter takiego sałatkowego sosu , można połączyć sok z cytryny z oliwą w słoiczku, doprawić solą i pieprzem , zakręcić go i energicznie wstrząsać. To sposób, by oliwa dobrze połączyła się z sokiem.

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml oliwy
  • 30 ml cytryny
  • Sól, pieprz

Surówka z rzodkiewki i ogórka

Henia Foks ma swój patent na obieranie ogórka. Ponieważ skórka zachowuje dużo smaku , ale jest też dość twarda, kucharka zdejmuje z ogórka pasy skóry co drugi, jej ogórek jest na wpół obrany. Dopiero potem kroi go w półplasterki, podobnie jak rzodkiewkę.

Koperek do surówki drobno siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce . Przygotowujemy sos vinaigrette według podanego powyżej przepisu lub po prostu łącząc w miseczce oliwę, cytrynę i przyprawy. Sałatkę zalewamy sosem na kwadrans przed podaniem . Jeśli warzywa będą dłużej czekać na obiad, przechowujemy je w lodówce, by nie straciły na chrupkości .

Wypróbuj też przepis na pierogi ze szpinakiem i niezawodną metodę przechowywania koperku .

zalewanie surówki sosem
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Poznaj Białe Czerwone – przekonuje znana restauratorka. Agnieszka Kręglicka zaprasza na festiwal polskiego wina
Pierś z kurczaka kroję w cienkie paski i panieruję w płatkach kukurydzianych. Wszyscy się na nie rzucają
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy