Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierś z kurczaka kroję w cienkie paski i panieruję w płatkach kukurydzianych. Wszyscy się na nie rzucają
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.05.2024 10:02

Pierś z kurczaka kroję w cienkie paski i panieruję w płatkach kukurydzianych. Wszyscy się na nie rzucają

pokrojona pierś z kurczaka
Fot. Canva/rimmabondarenko

Poznaj szybki sposób na przekąskę z piersi kurczaka. Robi się ją bardzo łatwo, a co najważniejsze, jej smak zachwyca. Wypróbuj ten sprytny patent, a te kurczaki będziesz robiła już na każde spotkanie ze znajomymi. Zakochają się w nich od pierwszego kęsa.

Najsmaczniejsza przekąska z kurczaka

Pierś z kurczaka nigdy nie była smaczniejsza. Wystarczy, że przygotujesz ją według przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Zrobisz z niego doskonałą przekąskę na spotkania ze znajomymi, albo obiad dla rodziny.

Jej smak oraz chrupkości zachwyci każdego smakosza. Wielu z nich poprosi nie tylko dokładkę, ale i o przepis. Zrób je i zobacz, jak szybko znikają z talerzy. Przygotowanie zajmuje chwilę. 

kurczak cd.jpg
Fot. Canva/apulios
Dosyp jedną łyżeczkę do ciasta na kluski śląskie. Będą mięciutkie i puszyste

Pierś z kurczaka i tylko kilka składników

Składników do przygotowania tego dania jest naprawdę niewiele. Wystarczy, że masz pierś z kurczaka, płatki kukurydziane i parę innych popularnych składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Produkty zostały umieszczone na liście poniżej, sprawdź ją dokładnie, a następnie poznaj przepis.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • mąka
  • płatki kukurydziane
  • olej
smażenie kurczaka.jpg
Fot. Canva/Iamthatiam

Przepis na pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka umyj i osusz. Następnie oczyść mięso z błon i pokrój w cienkie paski. Dokładnie obtocz je w mące, a potem w roztrzepanych jajkach. Płatki kukurydziane pokrusz i obtocz w nich zanurzone w jajku mięso. 

Na patelni rozgrzej olej. Przełóż na nią panierowane paski z piersi kurczaka i smaż je, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i gotowe. Przekąskę podawaj z ulubionym sosem, na przykład takim ze śmietany i ziół takimi jak bazylia, mięta, a nawet rozmaryn. Będzie smakowała każdemu. Sprawdź, dlaczego kawa kosztuje tak dużo oraz poznaj przepis Wachowicz na rosół

usmażony kurczak.jpg
Fot. Canva/DianePeacock