Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę pikantną kiełbasę z Biedronki, cebulę, ziemniaki i mam obiad. Jest pyszny, tani i egzotyczny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.05.2024 11:06

Biorę pikantną kiełbasę z Biedronki, cebulę, ziemniaki i mam obiad. Jest pyszny, tani i egzotyczny

ziemniaki z kiełbasą chorizo
Fot. Canva/Richard Villalonundefined undefined

Zaskocz rodzinę i przygotuj egzotyczny obiad z tego przepisu. Jest prosty i co najważniejsze – tani, a jeden łatwo dostępny składnik sprawi, że będzie smakował obłędnie. Poznaj przepis i wypróbuj go nawet dzisiaj. 

Nieco egzotyki na obiad

Wyborny obiad nie musi być zbyt skomplikowany, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Właśnie taki jest ten zaskakujący, który przygotujesz z przepisu umieszczonego poniżej.  

Jeden składnik sprawi, że danie stanie się nieco egzotyczne, ale nie martw się, że przez to wzrośnie jego cena. Za niewielkie pieniądze przygotujesz obiad dla całej rodziny. Poznaj nie tylko sposób przygotowania, ale też składniki umieszczone poniżej i zaczynamy gotowanie.

obiad z chorizo.jpg
Fot. Canva/carlosrojas20
Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powala

Nie może zabraknąć tego składnika

To znakomite danie składa się z cebuli, ziemniaków i hiszpańskiej, tłustej i pikantnej kiełbasy chorizo, która stanowi nie lada gratkę dla wszystkich smakoszy. Jej lekka ostrość doskonale podkręci smak pozostałych składników. Obecnie chorizo jest dostępne w każdym popularnym markecie i dyskoncie, nie kosztuje majątku, dlatego zaszalej i zaskocz domowników nieco innym obiadem. Na pewno będą prosili, abyś robiła go znacznie częściej. Wszystkie potrzebne produkty zostały umieszczone na liście poniżej. Zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • 300 g kiełbaski chorizo
  • 800 g ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przepis na tani obiad

Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Uważaj, żeby nie rozgotować. Obraną cebulę oraz czosnek posiekaj w drobną kostkę. Chorizo pokrój w cienkie plastry. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Następnie wsyp pokrojone chorizo, cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut na małym ogniu. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj odcedzone ziemniaki. Całość przypraw pieprzem, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę. Gotowe danie dzieł na porcje i podawaj domownikom. Na pewno będzie im smakowało. Sprawdź przepis na zupełnie inne kotlety ze schabu oraz dowiedz się, jak Wachowicz gotuje rosół

gotowe danie z chorizo.jpg
Fot. Canva/JackF