Henia przeszła samą siebie. Jej sałatka na imprezę smakiem rozbiła bank
Słynna internetowa kucharka - Henia Foks - znowu zaskakuje. Sałatka, jaką możesz przygotować z jej przepisu, jest smaczna, a w dodatku zachwyca wyglądem. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ją w łatwy sposób.
Sałatka idealna na imprezę
Na imprezie z przyjaciółmi lub rodziną oprócz dobrej atmosfery nie może zabraknąć również pysznego jedzenia. Na takie okazje zawsze sprawdzają się sałatki . Przed laty królowały jarzynowa i gyros, ale teraz możliwości jest znacznie więcej.
Jedną z nich jest sałatka, na którą przepisem podzieliła się internautami Henia Foks. Ta znana kucharka od kilku lat swoimi pomysłami i wskazówkami kulinarnymi dzieli się na swoim kanale na YouTubie. To właśnie tam odkryliśmy przepis także na tę doskonały smakołyk. Poznasz go w dalszej części tekstu wraz z niezbędnymi składnikami.
Sałatka z kilku składników
Sałatka z przepisu Heni składa się z samych o. Tymi najważniejszymi są filet z kurczaka, a do niego jajka, warzywa i doskonały sos. W takim połączeniu powstaje danie, które z całą pewnością zadowoli wszystkich. Niezbędne produkty umieściliśmy na liście poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać.
Składniki:
- 1 ugotowany przyprawiony filet z kurczaka
- 3 marchewki
- 300 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek majonezu
- 1 pomidor
- 1 natka koperku
- pieprz
- sól
Sałatka Heni - przepis
Pieczarki obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Zeszklij cebulę na patelni, a następnie dodaj do niej pieczarki. Wymieszaj oba składniki.
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywo podsmaż na osobnej patelni do miękkości.
Ugotowany filet z kurczaka drobno posiekaj. Jajka obierz i oddziel białka od żółtek. Każdy składnik osobno posiekaj.
Na spodzie miski ułóż marchew i równomiernie ją rozprowadź. Wyłóż na nią odrobinę majonezu, a potem przykryj go kurczakiem. Równo go rozłóż, a potem wyłóż na niego trochę majonezu.
Mięso obsyp drobno posiekanym koperkiem. Pomidora umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na koperku i przypraw solą oraz pieprzem. Udekoruj je majonezem, który następnie przykryjesz pieczarkami i kolejną warstwą majonezu.
Na wierzch wsyp warstwę z posiekanych białek, a następnie ułóż okrąg z żółtek. Boki obsyp posiekanym koperkiem i gotowe. Sałatkę podawaj na dowolną okazję, a nikt nie wyjdzie głodny.
Sprawdź także przepis na surówkę oraz poznaj przepis na idealną zupę .