Smakosze.pl Przepisy Henia zdradziła przepis na szybkie placki z niczego. Kilka minut i gotowe, w moim domu to hit
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Henia zdradziła przepis na szybkie placki z niczego. Kilka minut i gotowe, w moim domu to hit

25 stycznia 2025

Czy da się zrobić coś z niczego? Henia Foks, ulubiona kucharka wielu Polaków, udowadnia że tak. Pod warunkiem oczywiście że „nic” to po prostu resztki z lodówki, dla których trudno znaleźć zastosowanie.

Placki Heni Foks

Hasło „przegląd lodówki” to praktycznie synonim do zapiekanki . Nic zresztą dziwnego – odrobina sosu i gorąco piekarnika potrafi reanimować nawet najbardziej nieapetyczne składniki wygrzebane z tyłu półek. Jednak nie zawsze znajdziemy ich dość, by wypełnić naczynie żaroodporne.

W takich sytuacjach bardzo pomocny jest przepis taki jak ten, na placki z niczego . Szybką kolację z obeschniętego sera, wędliny i zmarniałych warzyw można przyrządzić nawet dla jednej osoby. Takie placki podawać można np. z prostym sosem jogurtowym z czosnkiem.

składniki placków
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Ten farsz do pierogów to jakaś magia. Ruskie i z mięsem się nie umywają

Szybka kolacja

Przepis Heni zakłada, że w plackach znajdzie się ser żółty, który je spoi. W przeciwnym razie receptura może wymagać modyfikacji . Dodajmy wtedy jajko, które zlepi składniki takie jak warzywa i wędlina.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Po 50 g różnych produktów – sera, wędlin, warzyw

Placki z niczego na kolację w 5 minut

W szklance zimnej wody mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia . Składniki rozdrabniamy według uznania.

Marchewkę czy ser dobrze jest zetrzeć na tarce o grubych okach. Wędlinę czy cebulę siekamy, paprykę kroimy w drobną kosteczkę.

Składniki mieszamy z ciastem, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane, z obu stron na złocisty kolor. Zdejmujemy je na ręcznik papierowy i kolacja w 5 minut gotowa – podajemy je z sosem na bazie jogurtu.

Wypróbuj też przepisy na ciasto marlenka i tradycyjny krupnik .

smażenie placków
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Bosacka wzięła do ręki ogórka i od razu to powiedziała. Koniecznie pamiętaj o tym zimą
Pokroił ziemniaki i zalał je Fantą. Nie do wiary, co z tego powstało
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy