Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto „Marlenka” to strzał w 10. Jest tak pyszne, że zrobię je na niedzielę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.01.2025 15:26

Ciasto „Marlenka” to strzał w 10. Jest tak pyszne, że zrobię je na niedzielę

ciasto marlenka
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Ten pyszny, tradycyjny miodownik, znany pod nazwą Marlenka, to świetne ciasto na niedzielę. Przepis nie jest trudny, ale co najważniejsze – zaskakuje efektem. Ciasto, choć słodkie, jest też bardzo głębokie w smaku.

Niezwykłe ciasto Marlenka

Wiele ciast nosi fikuśne nazwy, które często biorą się nie wiadomo skąd. Z Marlenką jest jednak inaczej. Przepis ma swoją tradycję, a sam deser podbił pół świata.

Ciasto Marlenka, bardzo popularny na wschodzie miodownik, to deser pochodzący z Armenii. Cukiernik Gevorg Avetisyan skomponował go w latach 90. i nazwał damskim imieniem na cześć swojej mamy. Oryginał można kupić z wielkiej cukierni, która na Marlence wyrosła, nawet wysyłkowo.

ciasto marlenka.jpg
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy
Krupnik od lat gotuję według przepisu babci. Sekret smaku tkwi nie tylko w mięsie

Deser na niedzielę

Jednak nie trzeba wcale jej kupować. Domowa Marlenka jest łatwa w przygotowaniu, choć wygląda niezwykle okazale. A przy tym, przygotowana z prostych składników, nie zawiera konserwantów, dzięki którym oryginał podbił świat. Ilustracje do przepisu pochodzą z kanału Smaki Katriny-najlepsze przepisy. Autorka pokazuje właśnie takie domowe ciasto z orzechową posypką, w sam raz na niedzielę.

Składniki

  • 400 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 80 ml miodu
  • ¾ l mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 40 ml spirytusu
  • Posypka lub polewa (np. tabliczka czekolady rozpuszczona z 30 ml śmietanki i/lub siekane orzechy)

Przygotowujemy marlenkę

W garnku rozpuszczamy 150 g masła. Dodajemy miód i cukier puder i mieszamy, aż składniki się połączą. W osobnej miseczce mieszamy sodę ze spirytusem i dodajemy do płynu.

Masę gotujemy przez kilka minut, aż zmieni kolor na karmelowy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy jajka i mieszamy, a następnie łączymy z mąką. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie dzielimy je na pięć porcji. Każdą wałkujemy cieniutko. Wykrawamy do wymiaru blaszki (ok. 25x25 cm) i każdy spód wypiekamy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni

Po wypieczeniu odstawiamy spody do ostudzenia i stwardnienia. Z okrawków ciasta przygotowujemy szósty placek i również wypiekamy. Posłuży on za dodatkową posypkę do ciasta.

W mleku rozpuszczamy budyń i gotujemy do zagęszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy pozostałe masło i dodajemy po łyżce budyniu, aż składniki połączą się. Dodajemy kajmak i jeszcze raz miksujemy do połączenia.

W blasze, w której wypiekaliśmy spody, układamy je na przemian z masą kajmakową. Po zużyciu wszystkich kawałków ciasta smarujemy wypiek ostatnią partią kremu i posypujemy okruchami ciasta. Można też zakończyć je polewą i udekorować posiekanymi orzechami.

Wypróbuj też przepis na faworki bez smażenia i poznaj zasady przechowywania jajek.

ciasto marlenka.jpg
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Źródło: YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy