Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kurczaka i zalej colą. Ten przepis powala na łopatki
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 26.01.2025 19:12

Weź kurczaka i zalej colą. Ten przepis powala na łopatki

Kurczak na patelni zalany colą
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes

Książki kucharskie to świetne źródło przepisów. Można tam znaleźć wiele wskazówek na przyrządzenie wielu niesamowitych, tradycyjnych potraw. Natomiast Internet to prawdziwa kopalnia pomysłów. Szczególnie nowatorskich, na które nie każdy mógł wpaść, ponieważ są tak nieoczywiste. Tym razem mamy do zaproponowania przepis, w którym kurczak łączy sie z nietypowym składnikiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu.

Skrzydełka z kurczaka w coli

Skrzydełka z kurczaka to unikatowe danie, które świetnie nadaje się na obiad, czy jako przekąska na imprezę. Swoim smakiem z pewnością podbiły podniebienia wielu osób. A co gdyby je przygotować, ale w zupełnie inny sposób niż te klasyczne? Co więcej, z dodatkiem składnika, o którym nigdy byście nie pomyśleli? Przedstawiamy przepis na skrzydełka z kurczaka z colą.

Skrzydełka w sosie smażone na patelni
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes
Pod żadnym pozorem nie jedz tego przed snem. Inaczej będzie nieprzespana noc

Nowy pomysł na obiad z kurczakiem

Skrzydełka w nowatorskiej odsłonie, czyli w połączeniu z colą, z pewnością doprowadzą kubki smakowe wielu z was do szaleństwa. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • olej do smażenia
  • masło
  • 40 g ketchupu
  • 30 g miodu
  • 30 g musztardy
  • 40 ml sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml coli
  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • 100 g parmezanu
  • 40 g bułki tartej
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g białego ser
  • czosnek granulowany
  • suszona pietruszka

Jak przygotować niezwykłe skrzydełka z kurczaka?

Przygotowanie takiego obiadu jest proste, ale wymaga od nas poświęcenia czasu.

W pierwszej kolejności należy opłukać dokładnie skrzydełka. Następnie na patelni rozgrzewamy masło w połączeniu z olejem. Kiedy patelnia będzie gorąca, wkładamy skrzydełka. Smażymy na złoty kolor z obu stron

W międzyczasie do miski wlewamy sos sojowy, miód, musztardę oraz ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy sosem smażące się na patelni skrzydełka. Starannie obtaczamy je w sosie. 

Po chwili na patelnię wlewamy colę i całość mieszamy. Przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut

Surowe ziemniaki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do miski. Zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu przekładamy nasze ziemniaki do nowej miski, dodajemy oliwę z oliwek, drobno posiekany rozmaryn i mieszamy.

Na osobnym talerzu mieszamy ze sobą parmezan, bułkę tartą i paprykę słodką. Można również dodać ostrą, ale nie jest to konieczne. Całość uzupełniamy czosnkiem granulowanym. Następnie zasypujemy ziemniaki mieszanką składników. Wszystko razem mieszamy. W kolejnym kroku wykładamy je na blachę, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

W międzyczasie zdejmujemy skrzydełka z ognia.

Do blendera wrzucamy biały ser, kwaśną śmietanę, oliwę z oliwek, czosnek granulowany, pietruszkę w proszku, a także doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie przekładamy sos do małej salaterki. 

Skrzydełka podajemy z upieczonymi ziemniakami oraz przygotowanym sosem.

Skrzydełka z kurczaka z sosem i ziemniakami
Fot. YouTube/Appetizing - Meat Recipes

Sprawdź przepis na zupę kolagenową. Zobacz, co trzeba dodać do rosołu, aby stał się klarowny.